GÜNDEM

65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı il il ilçe ilçe kaldırılacak

Sağlık bakanı Fahrettin koca dün, 65 yaş üstü ve onların 60 yaş üstü eşlerinin aşılanmaya başlandığını duyurmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz 65 yaş üstü vatandaşlar için güzel haber verdi..

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, aşılamanın hemen ardından 65 yaş üstü için uygulanan sokağa çıkma yasağının gevşetilmeceğini söyledi.

Koronavirüsle mücadelede aşılama çalışmaları sürüyor. Son olarak 65 yaş üstü vatandaşlar ile onların 60 yaş üstündeki eşlerine koronavirüs aşısı yapılmaya başlandı. Bu arada Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, “65 yaş ve üstüne aşılama başladı. İkinci dozdan iki hafta sonra koruma etkisini gösterir. Yaşlılarda can kayıplarını düşürecektir. Sınırlamaların da hafiflemesi mümkün olabilir” dedi. Normalleşme için yeni kriterler de belirlendi. Puanla sistemine geçilecek. İl il ilçe ilçe puanlama yapılacak. Komşu iki ilçeden birinde yasak sürerken diğerinde kaldırılabilecek.

Türkiye'de kitlesel aşılamada sıra 65 yaş üstüne geldi. Salgında bugüne kadar can kayıplarının, genellikle +65 yaş grubunda görüldüğünü belirten Sağlık Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, bu sebeple dünyada ilk önceliğin de sağlık çalışanlarından sonra bu gruba verildiğini söyledi.

Prof. Dr. Hasöksüz, “Bu yaş grubunda aşılama sayesinde ölüm oranlarında düşüş olacaktır. İlk dozdan 28 gün sonra ikinci dozlarını yaptıracaklar. Koruma ise ikinci dozdan iki hafta sonra başlayacak. Böylelikle, yaşlılara uygulanan sınırlamaların hafiflemesi de mümkün olacak” diye konuştu.