GÜNDEM

AB Liderleri parasızlıktan kurtulmak için görüşmelere başladı!

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesi’nin ikinci gün oturumları başladı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesi’nin ikinci gün oturumları başladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlığıyla düzenlenen zirveye, mensup 27 ülkenin devlet ya da devlet başkanlarıyla AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katılım sağladı.

Liderleri, koronavirüs buhranının başlangıcından bu yana ilk kez fiziksel olarak bir toplayan zirvede, pandeminin ekonomik tesirlerine karşı ayrılan toplam 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma programıyla neredeyse 1 trilyon euroluk AB'nin 2021-2027'deki bütçesini tespit edecel 'Çok Yıllı Mali Çerçeve' taslağı masaya yatırılacak şartları görüşecek.

Kurtarma programıyla, AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere edecek liderler, bütçenin kapsamını masraf alanlarını ve mensup ülkelerin gelecekteki bütçeye ne miktarda katkı temin ettiklerini görüşecek.

Mensup ülkelerin oy çokluğuyla tespit edilecek kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe hususunda anlaşma temin edilmesi için AB ülkeleri arasında zorlu görüşmeler olması öngörülüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde 'Tutumlu 4'lü' olarak isimlendirilen Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya, bilhassa kurtarma programındaki hibeleri olumlu karşılamıyor.

Bu ülkeler, gerek gören AB ülkelerine 'şartlı' biçimde kredi sağlanmasını ve bunların gelecekte geri ödenmesini talep ediyor.

Konu olan ülkeler, hibe sağlanması halinde sıkı bir kontrol mekanizması da istiyor.

Macaristan ile Polonya, AB kaynaklarının hukukun üstünlüğü koşuluna bağlanmasına olumlu bakmıyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bütçe ve kurtarma programını kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.

Avrupa Birliği bütçesi ve kurtarma programıyla ilgili hüküm, mensup ülkelerin AB Konseyindeki oy çokluğu ile Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla alınıyor.

 

Avrupa Birliği (AB) mensubu 27 ülkenin önderi, koronavirüsün ekonomik neticeleriyle mücadele için düzenlenen kurtarma programını ve gelecekteki bütçeyi görüşmek için toplandı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesi’nin ikinci gün oturumları başladı.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri