GÜNDEM

ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehdit gibi açıklama

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Sinop'ta test edildi. Test edilmeye ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan tehdit gibi açıklama geldi., Türkiye'nin sistemi harekete geçirirmesinin çok ciddi sonuçları olacağı ifadesi kullanıldı.

Türkiye hava savunma sistemini güçlendirmek için 2017'de Rusya ile imzaladığı 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşması kapsamında S-400'ler geçen yıl Türkiye'ye teslim edildi. Uzun süre bekletilen S-400'ler yaklaşık üç hafta önce test atışları için Sinop'a sevk edilmişti. Bugün füze atış testleri yapılan S-400'lerle ilgili ABD'den tehditvari bir açıklama geldi. Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400'ü bugün Sinop'ta denemesi sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan küstah açıklamada, ''Türkiye sistemi harekete geçirirse, güvenlik ilişkimizde çok ciddi sonuçları olacak" ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, S-400 gibi Rus askeri sistemlerinin satın alınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, Türkiye ile güvenlik ilişkileri açısından S-400 hava savunma sisteminin kullanılmasının "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulunuldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un yaptığı açıklamada, "S-400 sisteminin test edildiği doğrulanırsa Türkiye'yi, NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak sorumluluklarına aykırı davranması nedeniyle sert bir şekilde kınayacağız" denildi.

S-400'ler bugün Sinop'ta test edildi
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Karadeniz'de test etmişti. Sinop'ta çekilen bir videoda füze ateşlendikten sonra gökyüzünde dumanların görüldüğünü duyurdu.

Donald Trump'ın imzası bekleniyor
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkan Amerika Birleşik Devletleri, bu sistemin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara'yı daha önce de pek çok kez uyarmıştı.  Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesi üzerine ABD, Türkiye'yi F-35 savaş uçakları programından çıkarmış ve Türkiye'yi S-400'leri aktive etmesi durumunda yaptırımlarla tehdit etmişti. Senato'da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasını bekliyor.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri