GÜNDEM

ABDli bilim adamları duyurdu! Koronavirüsü için mikro iğneli bant şeklinde aşı prototipini geliştirildi

ABDli bilim adamları büyük bir başarıya imza attı. Koronavirüsü tedavisi için parmak ucuna sığan mikro iğneli bant şeklindeki aşı prototipini geliştirdi. Koronavirüs tedavisinde aşının testi başarıyla gerçekleştirildi. Peki nedir bu mikro iğneli bant şeklindeki aşı prototipini? Koronavirüsü için aşı bulundu mu?

Dünyada milyonlarca insan koronavirüsü tedavisi için aşı bulundu mu? sorusunun cevabını merak ediyor. Aşı çalışmaları için hergün yeni bir haber geliyor. Şimdi de Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, Kovid-19 hastalığına yol açana SARS-CoV-2 virüsüne karşı yeni bir aşı formunun başarıyla test edildiğini duyurdu.

VİRÜSÜ ETKİSİZ HALE GETİRMEK İÇİN ANTİKOR OLUŞTU

Viral antijen temelinde geliştirilen aşı, parmak ucu boyundaki bandın üzerinde yerleşen mikro iğneler sayesinde yapılıyor. Bant, hiçbir iz bırakmayacak şekilde tamamen eriyen 400 mikro şeker ve protein iğne taşıyor.

Fareler üzerinde yapılan testler, aşı bu şekilde yapılınca hayvanlarda 2 hafta sonra SARS-CoV-2’a özgü ve virüsü etkisiz hale getirmek için yeterli sayıda antikor oluştuğunu gösterdi.

PROTEİN PARÇALARI ORGANİZMAYA İŞLİYOR

Araştırmacılar, bu tür bantların endüstriyel ölçekte hızla üretilebileceğini ve depolama veya nakliye sırasında soğuk tutulmalarının gerekmediğini söylüyor. Bu aşının, titiz bir gama radyasyon sterilizasyonundan sonra bile etkili kaldığı kaydedildi. Bu özellik, aşının insanlara yapılmaya müsait olduğunu gösteriyor.

'PittCoVacc' (Pittsburgh Coronavirus Vaccine) adını alan aşının, grip aşısı gibi çalıştığı ifade edildi, yani laboratuvarda üretilen viral protein parçaları organizmaya işleniyor.

Araştırmacılar, 2003’teki SARS-CoV ve 2014’teki MERS-CoV salgınlarında elde edilen deneyimin Kovid-19 aşı çalışmalarını hızlandırmaya yardımcı olduğunu kaydediyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri