GÜNDEM

Abdulhamid'in bilinmeyenleri ve ölmeden yapmak istediği iki icraat

Bugün, Abdülhamit’in vefatının 102. yılı... Osmanlı'nın zor dönmelerinde saltanatı 33 yıl boyunca ayak tutan Abdulhamit'in bilinmeyenlerini ve vefat etmeden önceki yapmak istediği icraatleri derledik.

II. Abdülhamid Han'ın hafıza ve zekâsı çok kuvvetliydi. Bir kere gördüğünü, ya da sesini işittiği kimseyi unutmazdı. Kuvvetli hafızası insanları hayrette bırakacak derecedeydi.

Abdülhamid Han, israftan hoşlanmazdı. Cömert bir insandı ama iktisatlıydı. Cesur, fakat tedbirliydi. İktisatsız cömertliğin ve ihtiyatsız cesaretin seleflerine nelere mal olduğunu biliyordu.

2. Abdülhamid, 11 yaşında annesini kaybettiği için öksüz büyüdü. Onunla Piristu Kadın Efendi ilgilendi. Çeşitli hocalardan Farsça, Arapça ve Fransızca eğitiminin yanı sıra iki İtalyan eğitimciden musiki dersleri aldı.

Fakirlere yardım eder, yöneticileri ise hizmet ve başarılarına göre ödüllendirirdi. Yöneticilerin mevkilerine, hizmet ve başarılarına bakarak ona göre ihsan ve ikramda bulunuyordu. Halktan, fakirlik ve sıkıntı içinde olanların halini haber alınca, para veya eşya gönderiyor, hastalara bizzat doktor yollardı.