GÜNDEM

ABD'yi kriz korkusu sardı! Sosyal izolasyon bir yıldan önce kalkamaz

Başkan Trump ve bazı siyasiler ise ABD’de ekonominin yeniden canlanmasının en öncelikli konu olduğunu savunuyor. Fakat düşünce kuruluşlarının planlarına göre ABD'de sosyal mesafenin 12 ila 18 aydan önce sona erdirilmesi mümkün görünmüyor.

ABD’de herkes sosyal mesafeyi sona erdirmeyi ve ekonomiyi yeniden canlandırmayı dört gözle bekliyor. Başkan Donald Trump, halk sağlığı uzmanlarına meydan okuyarak yüksek sesle bu fikrini savunuyor.

Trump, yaptığı bir açıklamada, ABD'de ekonominin, diğer ülkeler daha çok zamana ihtiyaç duyarken, yakın zamanda, "hatta 1 Mayıs'tan da önce" açılabileceğini ileri sürdü.

Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden gibi diğer yetkililer ve uzmanlar da ekonominin yeniden işlemesi fikrini kabul ediyorlar, ancak ne zaman ve nasıl olması gerektiği konusunda ihtiyatlı davranıyorlar.

Uzmanlar ve düşünce kuruluşları bunun nasıl olabileceğine dair planlar yayınlıyor. Sağ eğilimli Amerikan Girişim Enstitüsü (AEI) ve sol eğilimli Amerikan İlerleme Merkezi (CAP) ayrıntılı önerilerde bulundu.

Vox'ta yer alan analize göre, geçmişte biyoetik konularında çalışmış olan Harvard Üniversitesinde görevli Edmond, krizin üstesinden gelmek için birkaç teknik inceleme yayınladı.

BİR YILDAN ÖNCE SOSYAL MESAFE KALKMAZ

Yapılan planlar bir tarafıyla zorlayıcı. Normal yaşama dönmenin bir yolu olduğunu öne sürülüyor ancak oraya ulaşmanın muhtemelen uzun, rahatsız edici, hatta acı verici ve zaman alacağını açıkça belirtiliyor. Özellikle CAP ve AEI planları kapsamında, ABD'nin 12 ila 18 aydan önce kadar sosyal mesafeyi tamamen sona erdiremeyeceğini gösteriyor.

Bu süreyi sona erdirmek için bir diğer yöntem ise koronavirüsü önlemek veya tedavi etmek için bir aşı veya başka bir terapötik (ilaç) bulunabilmesi.

Bu planlar bir tarafı ile korkutucu. ABD, en az birkaç ay, muhtemelen bir yıl veya daha fazla bir süre sosyal izalasyon kuralları ile yaşamaya mecbur. Bu durum ücret kaybı, yüksek oranda işsizlik ve önemli ölçüde zayıf bir ekonomiye yol açacak. Diğer taraftan izolasyonun beraberinde getirdiği aile ve sosyal çevreden uzaklaşması bir tür yalnızlık salgını oluşturarak normalleşme sağlanmak isteniyor.

MİLYONLARCA ÖLÜM OLABİLİR

Ancak ekonomik canlanma için yapılacak geri dönüş planlarına göre, izolasyon kuralları kontrolsüz bırakılırsa yüz binlerce veya milyonlarca ölüme yol açabilir. Koronavirüsün salgınını yavaşlatmak veya durdurmak için sosyal izolasyon gerekli.

Farklılık gösterse de, planlar ABD'nin krizden üç aşamada geçeceğini gösteriyor:

İlk ve şu anki aşamada, Amerika sosyal izolasyonu sağlamaya çalışıyor. Bu yöntemin yanı sıra ülkenin yeni koronavirüs vakalarının eğrisini düzleştirmek için daha ciddi tedbirlere ihtiyaç var. Vakalar belirli bir noktaya düşene kadar dışarı çıkmak güvenli değil. Bu muhtemelen en az birkaç hafta daha sürecek.

İkinci aşamada, ABD sosyal mesafe önlemlerini kolaylaştırmak için sürveyansı (bulaşıcı hastalıkların gözlem ve analiz edilmesi) özellikle daha yaygın olarak kullanılan testlere dayanıyor. Bu, fiziksel mesafenin tamamen sona ermesi anlamına gelmiyor. Öneriler çoğunlukla büyük toplantıları yasaklamayı ve daha yaşlı olan veya bağışıklık sistemleri düşük, savunmasız kişiler için sosyalleşmeyi sınırlamayı gerektiriyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri