GÜNDEM

AK Parti'den ABD'nin yaptırım kararına sert tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararına sert tepki gösterdi. Ömer Çelik, "ABD'nin yaptırım kararını reddediyoruz, bu kararın hiçbir hukuki zemini yoktur, adaletten uzaktır ve müttefiklik ilişkisi bakımından tamamen yanlıştır" dedi.

Dün ABD, Rusya'dan S-400 alımıyla ilgili olarak Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı alırken, bu karar taraflı tarafsız herkesin tepkisini çekti. Konuyla ilgili olarak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu ve karara tepki gösterdi.

Çelik'in yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"ABD'nin ittifak ilişkisi ruhu ve Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihi derinliği ile asla bağdaşmayan yaptırım kararını reddediyoruz. Bu kararın hiçbir hukuki zemini yoktur, adaletten uzaktır ve müttefiklik ilişkisi bakımından tamamen yanlıştır.

"BU EN DOĞAL EGEMENLİK HAKKIMIZDIR"
Kilis'e füzeler düşerken ve NATO müttefiklerimiz patriotlarını söküp geri götürürken ulusal güvenliğimizi korumak ve hava savunma ihtiyacımızı karşılamak için S-400 sistemini Rusya'dan temin ettik. Bu en doğal egemenlik hakkımızdır.

"ABD'NİN DESTEĞİNİ GÖRMEDİK"
Türkiye kendi sınırlarını koruyor. Koruduğumuz sınırlar aynı zamanda Avrupa Birliği ve NATO'nun sınırlarıdır. Biz bu sınırları korurken desteğini göremediğimiz ABD, S-400 hava savunma sistemleri tedarik ettiğimiz için ülkemize karşı tek taraflı yaptırımlar içeren bir karar aldı.

"TÜRKİYE KARARLIDIR"
Gelinen noktada uygulanan tek taraflı Amerikan yaptırımlarının oluşturacağı yegane etki, müttefikler arasındaki diyaloğu zora sokması, diplomasiyi devre dışı bırakması ve ikili ilişkilerimizi erozyona uğratması olacaktır. Türkiye yoluna devam edecektir. Türkiye kararlıdır.

"KENDİ ADIMLARIMIZI ATACAĞIZ"
Milli güvenliğimizi korumak adına gereken her türlü tedbiri almaya, hudutlarımızı korumaya devam edeceğiz. ABD'nin tek taraflı yaptırım kararına ilişkin olarak da kendi adımlarımızı atacağız.

"YAPTIRIM KARARINA MUHATAP OLAN KİŞİ VE KURUMLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Yaptırım kararına muhatap olan kişi ve kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Onlar Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin güçlenmesi için verilen görevleri birer vatansever olarak yerine getirdiler. Ve ülkemize hizmet etmeye devam edecekler.

"MİLLİ GÜVENLİĞİMİZ KONUSUNDA PAZARLIK KABUL ETMİYORUZ"
Türkiye yoluna devam edecektir. Milli güvenliğimiz konusunda pazarlık kabul etmiyoruz. Müttefiklerimizin sağduyulu davranması herkesin yararına olacaktır. Müttefiklik yaptırım diliyle değil dayanışma diliyle konuşmak demektir"

NE OLMUŞTU?
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'ler nedeniyle uzun süredir gündemde olan yaptırımlar, dün ABD'de tarafından resmen açıklandı. CAATSA yaptırımları adı altında ABD tarafından Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve kurumun üç çalışanı yaptırım listesine alındı.

CAATSA YASASI NEDİR?
Trump'ın, Kongre'nin baskısıyla 2017'de imzaladığı yasa, esas olarak Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale girişimi, Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesine karşı Obama döneminde getirilen yaptırımların güvence altına alınması amacını taşıyor.2 Ağustos 2017'de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor. Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor. Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor. Bu kapsamda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini alması, "önemli işlem" kategorisinde değerlendiriliyor ve yaptırım öngörülüyor.

YAPTIRIM LİSTESİNDE 12 MADDE VAR
CAATSA'nın 235. maddesi, ABD Başkanı'nın "ilgili kişi ve kuruluşlara getireceği" yaptırımları 12 maddede düzenliyor:

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat ithalat bankası desteğinin kesilmesi
*Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
*ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
*Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
*Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
*Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
*Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
*ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
*Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı
*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması
*Yasanın ilgili maddesine göre, Başkan, bu 12 maddeden en az 5'ini seçip uygulamakla yükümlü.

Yorumlar
Günün Manşetleri