GÜNDEM

Amerikalıları korku saldı!Güneş batıdan doğacak diyorlar

ABD Ulusal Jeo-Mekansal Zeka Ajansı dünyanın manyetik kayma hızının öngörülemez şekilde arttığını belirterek Dünya Manyetik Modeli'ni güncellediklerini açıkladı.

ABD Ulusal Jeo-Mekansal Zeka Ajansı (NGA) ve İngiltere Savunma Coğrafya Merkezi'nden (DGC) dünyanın manyetik kayma hızının öngörülemez şekilde arttığını belirterek Dünya Manyetik Modeli'ni güncellediklerini açıkladı. Stratejist Abdullah Çiftçi, gelişmeyi Twitter'dan "Dünyanın kuzey manyetik kutbu, Kanada'dan Sibirya'ya doğru çok hızlı bir şekilde kayıyor. Manyetik kutup yer değiştirdiğinde kuzey, güney olacak; doğu ise batı olacak. Anlamı: Gelecekte Güneş Batıdan doğabilir" sözleri ile duyurdu.

Stratejist Abdullah Çiftçi, Türkiye'de birçok kişinin gözünden kaçan bir gelişmeyi takipçileri ile "Gelecekte güneş batıdan doğabilir" sözleri ile paylaştı.

Hz. Muhammed'in hadisinde kıyamet alametleri arasında gösterilen bu duruma ilişkin Çiftçi'nin paylaşımı şöyle:

"Dünyanın kuzey manyetik kutbu, Kanada'dan Sibirya'ya doğru çok hızlı bir şekilde kayıyor. Manyetik kutup yer değiştirdiğinde kuzey, güney olacak; doğu ise batı olacak.

Çiftçi paylaşımına şu bilgilerle devam etti:

ABD Ulusal Jeo-Mekansal Zeka Ajansı (NGA) ve İngiltere Savunma Coğrafya Merkezi'nden (DGC) bilim insanları gezegenin manyetik alanını tanımlayan ve tüm modern navigasyon sistemlerinin çalışmasını sağlayan, Dünya Manyetik Modelini güncellemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Dünya Manyetik Modelinin son güncellemesi 2015 yılında yapılmıştı ve bu güncellemenin 2020 yılına kadar sorunsuz kullanılması bekleniyordu, ancak manyetik alan son zamanlarda hızlı bir değişime geçti. Bu yüzden araştırmacılar güncellemeyi hemen yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı"

DÜNYA'NIN MANYETİK MODELİ GÜNCELLENDİ

Çiftçinin söylediği gibi dünyanın kutupları yer değiştirip gerçekten güneş batıdan doğacak mı?

Öncelikle ABD ve İngiltere merkezli iki kurumun alelacele güncellemeye gitmesine neden olan gelişmeye bir bakalım.

Bilim insanlarına göre dünyanın manyetik kayma hızı son zamanlarda ön görülemez bir şekilde artıyor.

ABD Ulusal Jeo-Mekansal Zeka Ajansı ve İngiltere Savunma Coğrafya Merkezi'nden bilim insanları bu nedenle gezegenin manyetik alanını tanımlayan ve tüm modern navigasyon sistemlerinin çalışmasını da sağlayan, Dünya Manyetik Modeli'ni güncellemek zorunda kaldıklarını duyurdular. 

Aslında son güncelleme 2015 yılında yapılmıştı ve 2020 sonuna kadar sorunsuz kullanılacağı öngörülmüştü. Ancak veriler bunun sürdürülebilir olmadığını ortaya koyunca gücelleme öne çekildi.  

PEKİ DÜNYA'NIN MANYETİK KUTUPLARI DENİLDİĞİNDE NE ANLAMAMIZ GEREKİYOR?

Manyetik alanı şekillendiren görünmez kuvvet bulunduğumuz noktadan yerin yaklaşık 3 bin 200 kilometre altında bulunan ve bir ateş topunu andıran çekirdekte olup biten hareketlilikle ortaya çıkıyor. 

Yaklaşık 5 bin 700 santigrat derece sıcaklıkta çoğunlukla sıvı ve demirden oluşan Dünya'nın çekirdeği, uydumuz Ay'ın hacminin üçte ikisine yakın eşit bir hacme sahip.

Bilim insanları tüm gezegenler gibi dünyanın manyetik alanının nasıl oluştuğunu henüz tam anlamıyla açıklığa kavuşturmuş olmasa da bu konuda çeşitli varsayımlar ortaya atılmış durumda.

Bu varsayımlar içinde en tutarlı görünen ve en çok destek bulan ise gezegenlerin dev dinamolar gibi hareket ederek kendi manyetik alanlarını oluşturdukları istikametinde.