GÜNDEM

Aşı olunca ne zaman etki etmeye başlayacak?

Prof. Dr. Kayıhan Pala, hem bir türlü başlanamayan aşılama sürecine hem de Çin’den alınan koronavirüs aşısına yönelik dikkati çeken değerlendirmelerde bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, hem bir türlü başlanamayan aşılama sürecine hem de Çin’den alınan koronavirüs aşısına yönelik dikkati çeken değerlendirmelerde bulundu.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecini iyi yönetemediği gibi aşılama sürecini de iyi yönetemediğini vurgulayan Prof. Dr. Pala, “Aşılama sürecine yönelik kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde açıklamaların yapılması gerekirdi. Mevcut tablo Sağlık Bakanlığı’nın beceriksizliğini gösteriyor. Dünyanın birçok ülkesinde risk grubundakiler ve sağlıkçılar aşılanırken biz de aşılamanın başlayacağı zaman hala bilinmiyor” dedi.

İKİ AY DAHA KORUNAMAYACAĞIZ

“Aşılamanın geç başlamasıyla toplumda önemli bir kesimi korunma olanağından yoksun kalıyor” diyen Palan, “Türkiye’nin aldığı Çin aşısının en az iki doz yapılması gerekiyor. İlk doz ve ikinci doz arasında da en az 14 günlük süre bulunmalı. Yani bir kişiye ilk doz yapıldı ve iki hafta sonra da ikinci doz yapıldı diyelim. Ancak, ikinci doz yapıldıktan sonra da aşının koruyuculuğu üç hafta sonra başlıyor. Yani aşının etkisini göstermesi için ilk doz yapıldıktan sonra en az beş hafta geçmesi gerekiyor. Dolayısıyla biz iddia edildiği gibi ocak ayının üçüncü haftasında aşılamaya başlayabilirsek aşı yapılan insanlar ancak mart ayında korunabilir konuma gelecekler. Bu da bizim ocak ve şubat ayında aşıyla kimseyi koruyamayacağımızı ve bu sürede de ölümlerin devam edeceği anlamına geliyor” diye konuştu.

Yorumlar
Günün Manşetleri