GÜNDEM

Ateş Kara koronavirüsünde asemptomatik tehlikeyi açıkladı! Aramızda geziyorlar

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Türkiye'de 10 bini aşkın kişiye bulaşan koronavirüs ile ilgili kritik bir bilgi paylaştı. Türkiye'de en az sonucu pozitif çıkanlar kadar asemptomatik taşıyıcılarda olabileceğini iddia etti..

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan korkutan bir açıklama geldi.  İzlanda'da yapılan testler sonucununu paylaşan Kara testler sonucunda pozitif vakaların yarısına yakınında hiçbir semptom görülmediğini söyledi. 

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında değerlendirmelerde bulunan Prof. Kara, asemptomatik virüs taşıyıcıları ile ilgili önemli bilgi ve uyarıları paylaştı.

HASTALANMASA BİLE BULAŞTIRABİLİRLER
Prof. Kara, bunun Türkiye'de de en az sonucu pozitif çıkanlar kadar asemptomatik taşıyıcılar olabileceğini gösterdiğini açıkladı. Kara, bu kişilerin hastalanmasalar bile bulaştırma özelliklerinin bulunduğunu kaydetti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara İzlanda'da yapılan çalışma ışığında virüsün bulaştığı kişi sayısının bu rakamın iki katı olabileceğini söyledi.

NEREDEYSE HİÇ SEMPTOM GÖSTERMİYORLAR
364 bin toplam nüfusu olan İzlanda'da toplam 170 bin test yapıldığını belirten Kara, testler sonucunda 270 Kovid-19 pozitif tespit edildiğini, bunların 124'ünde ise neredeyse hiç semptom bulunmadığının belirlendiğini ifade etti. 50 kadar kişi de hafif bir ateş ve bir iki gün süren öksürük bulgusuna rastlanıldığını kaydeden Prof. Kara, "Bu bize şunu gösteriyor. Toplum içerisinde bizim hastalık bulgusu gördüğümüz kişi kadar bu hastalık bulgusu olmadan da geçirenler olabilir" dedi. 

Bu bilginin çok yeni olduğunu vurgulayan ve bunun da değişebileceğini ifade eden Prof. Dr. Ateş Kara, "Bir haftadır onun için karşınızdaki her insanı pozitif gibi düşünün diyoruz. Virüs yeni olduğu için bazı şeyleri de yeni öğreniyoruz. Buna göre aslında bizim virüs taşıdığını bildiğimiz vakamız kadar, virüsü taşıyan ama hiçbir bulgusu olmayan kişimiz var. Bunu kabul edelim." diye konuştu. 

Peki semptom göstermeyenler hastalık bulgusu olan kişiler kadar virüs bulaştırıcılığına sahip mi? Prof. Kara bu soruya ilişkin şu bilgiyi paylaştı:

"Hasta olanlarda, özelliklere hastalığı ağır olanlarda virüs miktarı daha fazla. Bunlar daha fazla sayıda virüs atıyorlar. Daha uzun süre virüs atıyorlar. Asemptomatik dediğimiz hiçbir bulgusu olmayanların attığı virüs sayısı az. Artı daha kısa süre atıyorlar. Diyelim ki siz çok hasta bir kişi ile bir metreden daha yakın mesafede 1-2 dakika durduğunuzda virüsü alabiliyorsanız, asemptomatik bir kişi ile de 2 dakida değil de süre 10 dakika olur." 

Tabi bunların da kesin olmadığını ifade eden Kara, "Tek bildiğimiz şu: Asemptomatik olanlar daha az atıyorlar. Bulaştırma ihtimalleri biraz daha düşük ama bulaştırıcılar" dedi... 

Yorumlar
Günün Manşetleri