GÜNDEM

Ayasofya kararından içimizdeki yunanlar da rahatsız oldu!

Ayasofya'nın cami olması Türkiye'de ve Müslüman dünyasında büyük sevinçle karşılandı. Ayasofya'nın ibadete açılmasından rahatsız olanlar da açık açık bu duygularını dile getirmeye başladı.

Fatih Sultan Mehmet'in emaneti Ayasofya, 86 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açıldı.

Karar Türkiye'de ve Müslüman dünyasında büyük sevinçle karşılandı. Ayasofya'nın ibadete açılmasından rahatsız olanlar da açık açık bu duygularını dile getirmeye başladı.

ELİF ŞAFAK

Twitter'dan açıklama yapan Elif Şafak, "Ayasofya'nın camiye çevrilmesi çok yanlış ve tamamen siyasi çıkarlar için verilmiş bir karar. Bu toprakların tarihine saygısızlık, insanlık mirasına ve farklı kültürlere saygısızlık. Kapıları herkese eşit şekilde açık bir müze olmalıydı bu değerli mekan." dedi.

YAVUZ BAYDAR

Gazeteci Yavuz Baydar, "Geçmiş olsun Türkiye... Bu karar belki Laik Türkiye'nin temellerine atılmış bir dinamit olmayabilir. Çünkü denilebilir ki; zaten ülkede inanç kimliklerine saygılı bir laisite hiç olmamıştı.

Ama şu gayet açık; bu karar Türkiye'nini çok kimlikli, çok kültürlü imajına, bir dünya metropolü olan İstanbul'un çok katmanlı tarihine vurulan sert bir, ölümcül bir hançer darbesidir.

1934'te alınan müze kararının hunhar bir İslamcılık ve oy devşirme amaçlı bir popülizm uğruna lav edilmesinin anlamı da çok açıktır. Türkiye bugünden itibaren fiilen, tekçi bir İslam cumhuriyetidir." ifadelerini kullandı.

NEVŞİN MENGÜ

Gazeteci Nevşin Mengü, Ayasofya kararı için "İktidar yarattığı düşmanlara karşı zafer kazanma duygusuna bağımlı hale geldi, tabanını ve kendini de bir arada tutmak için devamlı olarak bu duyguya ihtiyaç duyuyor. Ayasofya kararı da bu doğrultuda alınmış yanlış bir karar" dedi.

ORHAN PAMUK

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da, Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasına ilişkin, 

"Ayasofya'yı yeniden camiye çevirmek, dünyanın geri kalanına 'artık seküler değiliz' demektir" yorumunda bulundu.

BASKIN ORAN

Siyaset Bilimci Baskın Oran, Ayasofya'nın ibadete açılmasını "Bu bir sıkışmışlık. Eldeki son barut harcandı artık.

Şimdi patladı bakalım ne olacak? Barut bitti. Sadece dış barut kaldı. Suriye ve Libya" 

diye değerlendirdi. Oran'ın bu skandal yorumu sosyal medyada büyük tepki topladı.

YANARDAĞ'DAN SKANDAL SÖZLER: HUKUK AYAKLAR ALTINDA!

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Ayasofya'nın ibadete açılmasına 

"Sultan Ahmet’i dolduramayanlar Ayasofya tuzağını kurmasınlar. Bu karara Atatürk devrimlerini hiçe sayan, hukuku ayaklar altına alan bir karardır. Danıştay, Cumhuriyeti iptal mi edecek?"  Yorumunda bulundu. 

GAZETECİ ZAFER ARAPKİRLİ

Sık sık yaptığı skandallarla gündeme gelen Gazeteci Zafer Arapkirli, Ayasofya'nın ibadete açılma kararı için "KILIÇ... Ben diyorum "Kültür Mirası" O diyor "Kılıç Hakkı" Neyi tartışacaksın bu kafa ile?" paylaşımında bulundu.

ERTUĞRUL ÖZKÖK

Ayasofya Camii'nin yeniden ibadete açılması tüm Türkiye ve İslam dünyasında sevinçle karşılanırken, Yunanistan gibi bazı ülkeler rahatsız oldu.

İçimizde de Yunanistan'la aynı görüşü paylaşanlar var. Onlardan biri de Ertuğrul Özkök. Daha önce de yazdığı yazıda sinsi bir teklifte bulunan Özkök, şimdi de Ayasoyfa kararının sanıldığı kadar önemli olmadığını ve Türkiye için hayırlı olmayacağını öne sürdü.

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri