GÜNDEM

Bağış tartışmasından hukuken kim haklı?

Avukat Bekir Sinan Akboğa, koronavirüsle mücadele kapsamında bağış kampanyası düzenleyen belediyelerle, bakanlık arasından tartışma konusu olan polemiğe açıklık getirdi.

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesapları aracılığıyla koronavirüs salgını nedeniyle yardım kampanyası başlattıklarını duyurmuştu.

"VALİLİKTEN İZİN ALINMASI GEREKİYOR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 ilin belediyelerine gönderilen yazıda, yardım toplama kampanyalarına ilişkin uyarı yapıldı.

Bakanlığa bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü yazısında, yardım kampanyası başlatabilmek için valilikten izin alınması gerektiği belirtiliyor.

"YETKİ BELEDİYEDE"

İçişleri Bakanlığı'nın yazısı sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kampanya çağrısını sosyal medya hesabından bir kez daha duyurdu ve yetkinin belediyede olduğunu savundu. İmamoğlu ayrıca kanun maddelerini bir info-grafikte paylaştı.

VALİLİK BANKA HESAPLARINI DONDURDU

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin ardından İstanbul Valiliği, ilgili bankalara yazı göndererek hesapların bloke edilmesini istedi. Bağış kampanyası kapsamında açılan hesaplar donduruldu.

HUKUKEN KİM HAKLI? 

Avukat Bekir Sinan Akboğa, sosyal medya hesabından söz konusu tartışmalara ilişkin olarak yaptığı paylaşımda, ''5216 sayılı yasanın 18/g maddesi : "Yetkili organların kararını almak şartıyla" ibaresi ile başlar.

5393 sayılı yasada zikredilen "BAĞIŞ" ise, BELEDİYE’nin görevli olduğu alanlara ÖZGÜLENMEK ÜZERE toplanan bağıştır.'' ifadelerini kullandı. 

''VALİLİK KARARI MEŞRU VE HUKUKA UYGUN''

Akboğa, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan söz konusu olaya ilişkin değerlendirmelerini, ''Öte yandan sosyal yardımlaşma alanında vaki bir kamusal faaliyetin, pandemi düzeni içinde, yeknesaklığı ve etkinliği de önemlidir. Hem kamu yararı hem de amaç unsurları çerçevesinde İBB’nin izlediği yol hukuki hatalar içermekte.

İBB faaliyetinin yasallık, şekil, amaç, konu, kamu yararı ve kamu düzeni bakımından çok irdelemesi yapılır. Ama yeri değil... Valilik kararı meşru ve hukuka uygundur!'' ifadeleriyle noktaladı.

Yorumlar 18 Yorum
Günün Manşetleri