GÜNDEM

Bakan Koca, Kılıçdaroğlu'nun aşı provokasyonuna belgelerle yanıt verdi

Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aşı tedariği üzerinden başlattığı kara propagandaya belgelerle yanıt verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında saat 17.00'da başlayan Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Gündem maddesini 1 Mart'ta başlayacak kademeli normalleşme ve yerinde karar dönemi hazırlıklarının oluşturduğu toplantı sonrası konuşan Bakan Koca, Kılıçdaroğlu'nun, ücretsiz aşıya para verildi iddialarına da yanıt verdi.

TEMİNATLARI GARANTİYE ALDIK

Bakan Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Çin'den gelen 1 milyon doz ücretsiz aşının Devlet Malzeme Ofisine her bir dozu 12 dolardan fatura edildiği" iddiasına karşı konuştu. Koca, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun ücretsiz aşıya para verildi iddiası olmuştu. Özellikle bu dönemde, dünyada aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyebileceği, ücret ve benzeri noktalarda bunun ticari bir sır olarak kalmasını, bir fiyat özellikle söylenmemiştir. Şunu söylemiştim; biz aşıdaki dünyadaki bütün ülkelerden daha ucuza aldık. Bu iddiamın arkasındayım. Bu ticari olarak saklanması gereken bir sırdı. Ama bu aşı sadece Türkiye'ye satılmıyor birçok devlete satılıyor. En ucuza alan Türkiye. Bu dönemde, bu aşıyı teminat olmadan almayacağımızı ifade etmiştim. Faz-3 çalışması uygun olmasaydı, devamında Türkiye kendi yapması gereken tetkiklerden olumlu sonuç almamış olsaydı aşıyı almayacaktık. Teminatları garantiye aldık." dedi.

"ÜRETİCİ FİRMA AŞIYI BEDAVAYA BAĞIŞLAR MI"

Bakan Koca, "Üretici firma 1 milyon doz aşı üretti. Bu 1 milyon doz aşıyı aslında Türkiye'ye bedel almadan bağışladı. Aşı savaşının olduğu bir dünyada üretici firma aşıyı bedavaya bağışlar mı? Bunun üzerine biz firmaya, sözleşmemiş gereği size vermemiz gereken bir bedel var. Bunu size ödüyoruz? Böyle bir iddia var. Bu nedir? Bu aşıyla ilgili buradaki amaç, siz bizden teminat istediğiniz için biz teminatı sağlayamamıştık, nakit akış yönetimini sağlamak için bizi temsil eden Sinovac firmasına bedelsiz olarak verdik. Ama biz sizden ücretini olduğu gibi aldık. Vergi ile ilgili de hiçbir sorun yok. Bizim verdiğimiz parayı firma 'Ben aldım' diyor. " şeklinde konuştu.

"ARACI FİRMAYA TEK BİR KURUŞ ÖDEMEDİK"

Aracı firmaya herhangi bir ücret ödenmediğinin altını çizen Fahrettin Koca, "Bir diğer konu Aracı firma var mıydı? iddiası... Biz devlet olarak Sinovac ile göreüşmeleri yaptık. Bu firmanın 10 yıldır tek bir distribütörü var. Bu distribütör ayrıca firmanın Türkiye'deki tek yetkilisi. Biz pazarlığı bütün görüşmeyi Sinovac firması ile yaptık. Aracı firmaya tek bir kuruş verilmedi. Biz ekstra bir ücret vermedik, pazarlığı Sinovac ile yaptık. Vatandaşımızın zihni neden bulanıklaştırılmak isteniyor. Biz salgına odaklanmak istiyoruz. Buna rağmen vatandaşımızın aklını karıştırmak istiyorlar. Ticari, sır olarak kalması gereken bilgiler ifşa edildi." dedi.

Yorumlar 6 Yorum
Günün Manşetleri