GÜNDEM

Bakan son noktayı koydu! İnternetten ikinci el araç satışında yeni dönem

İkinci el araç alım satımına yönelik yönetmelik için gündeme gelen yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar sonrası açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise tartışmalara son noktayı koydu..

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yeni uygulamaya yönelik üçüncü bir süre uzatımı olup olmayacağına yönelik tartışmalar hakkında açıklama yaptı. Öte yandan düzenleme internet üzerinden ikinci el araç satışına ilişkin düzenlemelerde içeriyor

Yetki belgesi, ekspertiz zorunluluğu ve ilanlara yanıltıcı bilgi yasağı gibi ikinci el araç satışına yönelik çok sayıda düzenlemeyi bünyesinde barındıran yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihiyle ilgili süre uzatımı olup olmayacağına ilişkin sorular gündeme geldi.

BELGESİZ 3'TEN FAZLA SATIŞA YASAK!

Düzenlemeyle birlikte artık ikinci el araç satışı yapanların faaliyetlerini devam ettirmeleri için bakanlığı yetki verdiği kuruluşlar üzerinden yetki belgesi alması zorunlu olacak. Belgeyi almayanlar ise bir yıl içerisinde 3'den fazla araç satışı yapamayacak. Yapması halinde ise vergi mükellefi yapılarak beyanname cezası kesilecek.

Söz konusu cezanın araç başına 5 bin TL olacağı öngörülüyor. Kayıt dışı satışların tespiti için Türkiye Noterler Birliğinden alınan veriler esas alınacak ve aynı kişinin hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı tüm satışlar incelenecek.