GÜNDEM

Bilim Kurulu Bakan Koca başkanlığında toplandı

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.

Toplantının ardından Koca, Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi'nde kameralar karşısına geçerek açıklama yapacak.

Yerinde karar dönemi

Toplantıda aşılama çalışmaları, salgındaki son durum, koronavirüs kısıtlamaları ve yerinde karar dönemine geçilmesiyle normalleşme takvimi ele alınacak.

Yerinde karar döneminde her ildeki vaka sayısı, aşılama oranı gibi veriler normalleşme adımlarının atılmasında belirleyici rol alacak.

Riskin azaldığı illerde kademeli olarak normalleşme süreci başlayacak. Bu iller takip edilerek vaka sayılarının artması durumunda kısıtlamalar yeniden söz konusu olacak.

Normalleşme takvimi nasıl belirlenecek?

Normalleşme sürecinde şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranına bakılacak. İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları incelenecek. PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye koronavirüs testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak. Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak. Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da "yerinde karar" döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.

Ülke genelindeki her il, Sağlık Bakanlığının belirlediği vaka, aşılama oranı gibi ölçütler çerçevesinde "düşük", "orta", "yüksek" ve "çok yüksek" olmak 4 risk grubunda sınıflandırılacak.

Yorumlar
Günün Manşetleri