GÜNDEM

Bilim Kurulu Üyesi Azap'tan Ercüment Ovalı'nın paylaştığı 'Dornaz Alfa' ilacı hakkında flaş açıklama! Hayal kırıklığı

Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, Ercüment Ovalı'nın dün akşam bulduğunu iddia ederek paylaştığı koronavirüs ilacı 'Dornaz Alfa' ilacı hakkında 'Hayal kırıklığı' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, dün akşam yaptığı sosyal medya paylaşımında Dornaz Alfa isimli etken maddenin koronavirüs tedavisinde oldukça etkili bir ilaç olabileceğini söyledi. Koronavirüs aşısı hakkında virüsün görüldüğü ilk günden beri açıklamalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın bulduğunu iddia ettiği ilaç hakkında Bilim Kurulu'ndan açıklama geldi.

PROF. DR. ERCÜMENT OVALI 'BULDUK' DEMİŞTİ

Prof. Dr. Encüment Ovalı, dün gece saatlerinde verdiği müjdeli haberde şu ifadeleri kullanmıştı:

"1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim"

BAŞKA ÜLKELERDE DENENDİ

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, Ovalı'nın buldum dediği ilacın daha önce Türkiye kullanılmadığını fakat başka ülkelerde klinik çalışma amacıyla küçük gruplarda denendiğini söyledi.

'ARAŞTIRMACININ HEYECANINA BAĞLIYORUM'

Azap, yaptığı açıklamada "Çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum." dedi.

'HAYAL KIRIKLIĞI...'

Bu tür heyecanlı açıklamaların bilimsellikten uzak güven ve umuda sebep olduğunu söyleyen Azap, ''Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak. O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok."

HASTALAR ÜZERİNDE DENENMESİ GEREKİYOR

Azap, ilacın kullanıma girmesi ihtimaline ilişkin soruya ise, "Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor." dedi.

PROF. DR. DEMİRER: 'DORNAZ ALFA YENİ BİR İLAÇ DEĞİL'

Ercüment Ovalı'nın açıkladığı Dornaz Alfa tedavisine ilişkin bir tepki de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Taner Demirer'den geldi. Prof. Dr. Demirer 'yeni bir ilaç' değil diyerek şunları söyledi: "Bu yeni bir ilaç değil. Yıllardır kistik fibrozisin tedavisinde kullanılıyor. Eğer virüs üzerinde etkili olduğunu iddia ediyorsanız hemen yayınlayın görelim. Takiben intaniyeciler hastalar üzerinde denerler."

DORNAZ ALFA NEDİR?

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle "rekombinant human DNAz" (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA'yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Yorumlar 7 Yorum
Günün Manşetleri