GÜNDEM

Büyük depremde önce hangi binalar yıkılacak?

Olası büyük bir depremde İstanbul'un en çok hangi bölgeleri etkilenecek? Ekşi Sözlük'ün mühendis yazarlarından olan ve bir süredir bir kentsel dönüşüm firmasında çalışan bayermuhen kullanıcı adlı yazar, bu sorunun cevabını EkşiSözlük okurlarına aktardı.

İstanbul’un pek çok bölgesinde binaların sağlamlık raporlarını hazırlayan bayermuhen “Durum hiç iç açıcı değil” diye yazdı.

Özellikle 2001 öncesinde yapılan binaların büyük risk barındırdığını belirterek, “Depremin merkez üssü elbette Adalar olacak” diyen bayermuhen devamında ise şu bilgileri aktardı:

İstanbul'un her semtinin kendi içinde benzerlik gösteren bina yapısı vardır. Şunu belirtmeliyim ki oturduğunuz bina 2001 senesi sonrası yapılmışsa endişelenmenize gerek yok. 2001 sonrası yapılan binaların yıkılması imkansız bana kalırsa. Asıl mesele 2001 öncesi yapılan binalarda.

 Özellikle 1996 öncesi yapılan bütün binalar riskli. Çok çürük, çok kötü demiyorum, risk barındırıyor. Bu risk 2001 sonrası yapılan binalarda yok.

DEPREM İÇİN EN RİSKLİ BÖLGELER

Zemin açısından da en tehlikeli kısım Pendik e-5 ile sahil arasından başlayıp Küçükçekmece e-5 altına kadar olan kısım. İlginçtir en eski binalar da burada. Ve yine çok enteresan ki nüfusun ciddi bir kısmı burada yaşıyor. Bu hatta pek çok binayı incelemiş biri olarak en çok can kaybı olacak yerleri şöyle sıralayabilirim.

1996 öncesi binalar için söylüyorum:

- Kartal e-5 altı, binanın çöktüğü yer, hem betonlar kötü hem hepsinde kaçak kat var eski binaların. atalar, petroliş mah vs.

- Maltepe e-5 altı, çarşı, dragos civarı. Çınar Mahallesi.

- Pendik çarşı.

- Kadıköy moda, Yeldeğirmeni'ndeki eski binalar, Bostancı ve Göztepe bölgesindeki 8-10 katlı 1990 öncesi yapılan binalar.

- Üsküdar'da birbirine bitişik, sahile yakın, 1970'li 80'li yılların binaları.

- Fatih, Zeytinburnu komple.

- Bakırköy'ün eski binaları.

- Beşiktaş'ın Sabancı Anadolu Lisesi - sahil arası kısmındaki eski dökük binalar.

- Ümraniye çarşıdaki 1980'li yılların binaları. Ümraniye çarşı burada sahile yakın olmayan tek mahalle. İstisna olarak 1980 öncesinde Ümraniye'de su yoktu. binaların betonları sulanmadı. O döneme ait bölgesel bir sorundu bu. Ve binalar hala ayakta. Depremde pek şansları yok.

Genel olarak en çok zarar görecek muhitler buralar. dediğim gibi bu bölgelerin fay hattına çok yakın olması, zemininin kötü olması ve binaların yapıldığı dönemlerle ilgili sorunların olması bana bu listeyi yaptırttı.

YENİ VE İSKANLI BİNALARA TAŞININ

Üç kuruş fazla verin, kafanız rahat olsun. çünkü siz kendi başınızın çaresine bakmazsanız, siz kendinizi düşünmezseniz maalesef bir istatistik oluveriyorsunuz. sizi sizin yerinize düşünmek için ayda 50 bin tl maaş alan adamlar takdir-i ilahi diyip geçiyor. bu ülkede yaşamak istiyorsanız hem doktor hem polis hem de mühendis olmak zorundasınız. 

şunu asla unutmayın: 1999 depremi olduğunda deprem bölgesinin 1 saat uzağında istanbul gibi hastane, ambulans, asker-memur, iş makinası dolu mega bir kent vardı ve bu kent, depremzedeleri kurtardı. peki istanbul'u kim kurtaracak?

Yorumlar
Günün Manşetleri