GÜNDEM

CHP infaz düzenlemesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı

CHP, 90 bin mahkumun cezaevlerinden tahliye olmasına neden olan ceza infaz düzenlemesini Anayasa Mahkemesi'ne götürdü...

Meclis'te geçen hafta kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylanarak yürürlüğe giren af yasasıyla ilgili CHP'den beklenen adım geldi.

CHP, kamuoyunda 'af yasası' olarak bilinen ve 90 bin mahkumun cezaevlerinden tahliye edildiği Ceza İnfaz Düzenlemesi'ni "şekli açıdan" düzenlemesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

CHP'li Engin Altay, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Altay, TBMM'de kabul edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğü giren infaz düzenlemesinin TBMM Genel Kurul’daki oylama şeklinin, Anayasa'nın 87 ve 88'inci maddeleri ile TBMM İç Tüzüğü'nün 92'nci maddesine aykırı olduğunu savundu. Kanunun bazı maddelerinin 'af' niteliği taşıdığını ifade eden Engin Altay, "Burada Anayasa ihlali var. CHP’nin sorumluluk anlayışı ve Anayasa'nın vermiş olduğu hakkı kullanacağız" dedi.

Öte yandan CHP Milletvekili Mahir Başarır, Anayasa Mahkemesi'ne dilekçeyi vererek, başvuruyu gerçekleştirdi. Başvuruda 'genel veya özel af ilanını içeren kanun teklifleri' başlıklı TBMM İç Tüzüğünün 92'nci maddesine atıfta bulunularak, "Genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin Genel Kurulda kabulü Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile mümkündür" denilerek, kanunun oylamasında TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (360) çoğunluğunun aranması gerektiği belirtildi.

ÖZKOÇ AYM'YE TAŞIYACAKLARINI AÇIKLAMIŞTI! NEDEN İTİRAZ ETTİLER?

“Bu yasa adalet kavramına aykırıdır. İktidara karşı işlenen suçları affetmeyip, topluma karşı işlenen suçlar affedilirse devletin kılıcı körelir, adaletin terazisi bozulur” diyen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, partisinin İnfaz Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıklamıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özkoç “Genel Başkanımızın emriyle yaşam hakkının savunulması açısından içerideki düşünce suçlularını, akademisyenleri, siyasetçileri kapsayacak bir şekilde infaz yasasının çıkması için mücadele etmeye devam edeceğiz.Cumhurbaşkanı daha önce ‘Devlete karşı işlenen suçları affederiz ama topluma karşı suçları affetmeyiz’ demişti. Tam da bu söylediğinin tam tersini yapmıştır.İnfaz Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Genel Başkanımızın emriyle yaşam hakkının savunulması açısından içerideki düşünce suçlularını, akademisyenleri, siyasetçileri kapsayacak bir şekilde infaz yasasının çıkması için mücadele etmeye devam edeceğiz'' açıklaması yapmıştı..

KEMAL KILIÇTAROĞLU NE DEMİŞTİ?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, infaz düzenlemesini eleştirmişti.. İnfaz düzenlemesi ile ilgili "Eline bıçak alan çıkıyor, elinde kalem olan ise hapiste olacak. Bunu hiçbir ahlak ve vicdan kabul etmez" ifadesini kullanmıştı. Düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu "Umarım AYM geçmişte adaleti sağlamaya yönelik kararlarını dikkate alır" diye konuşmuştu.

ERDOĞAN: BENİ İKNA EDEMEZSİNİZ
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan infaz düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile yeniden şekillenerek kabul edildi. Buna göre; terör, kadına ve çocuğa cinsel istismar, kadına şiddet, adam öldürme,uyuşturucu suçları kesin olarak kapsam dışı kaldı. Erdoğan, uyuşturucu suçlarının af kapsamına alınmasının gündeme gelmesiyle birlikte "Uyuşturucuyu affa karşıyım, beni ikna edemezsiniz" diyerek tavrını ortaya koymuştu.

AF KAPSAMINA GİRMEYENLER 
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan’la toplantıdan sonra kadına şiddet ve cinsel istismar suçlarının kapsam dışında kaldığı netleşti. Çocuklara cinsel istismarı düzenleyen TCK’nın 103. maddesi ile kadına şiddeti düzenleyen 82. maddesi, kapsam dışında tutulacak.

2- Terör örgütünün kurucu ve yöneticileri kapsam dışı. (Abdullah Öcalan, Ceza İnfaz Kanunu’nun 107/16 maddesine göre infaz indiriminden yararlanamıyor.)

3- Devlete karşı olan suçlar (TCK 302-309. maddeler arasında tanımlanan suçlar, PKK’lılar, FETÖ’cüler ve DEAŞ’lılar af kapsamı dışında tutuluyor.)

4- Anayasa’yı ihlal ve darbe suçu (TCK 309 ve 312 ve 313. maddelerinde yer alan suçlar)

5- Uyuşturucuda ise TCK 188/1 ve 5. fıkrada yer alan, uyuşturucuyu imal eden, örgütlü olarak bu işi yurtiçi/yurtdışına sevk eden, kamuoyunda uyuşturucu baronu olarak tarif edilen kişiler infaz indiriminden yararlanamayacak.

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri