GÜNDEM

Çin'den ABD'ye F-35 ambargosu!

İsrail Savunma Bakanlığı Komitesi, İsrail Hava Kuvvetlerine çok sayıda yeni uçak ve mühimmat tedarik etmek için ABD ile büyük bir silah anlaşması yapılmasını onayladı.

İsrail Savunma Bakanlığı Komitesi, İsrail Hava Kuvvetlerine çok sayıda yeni uçak ve mühimmat tedarik etmek için ABD ile büyük bir silah anlaşması yapılmasını onayladı. ABD'den bu satım alım paketi, yeterli bütçe olmadığı için aylarca ertelenmişti.

Onaylanan paket kapsamında Tel Aviv, 4 adet KC-46 tipi yakıt ikmal uçağı, bir filo (en az 20 adet) F-35, bunların yanı sıra çok sayıda gelişmiş füze ve silah tedarik edecek.

İsrail Hava Kuvvetlerinin birkaç yıl içinde en az 75 adet F-35 savaş uçağına sahip olacağı belirtildi.

Anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden yönetimindeki ilk ABD-İsrail silah satışı olacak.

İsrail'in elinde bir filo F-35 jetleri var ve özellikle Suriye'de İran hedeflerine sürekli operasyon düzenliyorlar.

ÇİN'DEN ABD'YE F-35 AMBARGOSU HAZIRLIĞI

Öte yandan Reuters'ın Financial Times'tan aktardığı habere göre Çin, F-35 savaş uçakları için çok önemli olan ve nadir bulunan bazı madenlerin ihracatını engelleme-kontrol etme yoluna gidecek. Habere göre Pekin yönetimi bu konuda ne yapabileceği konusunda ciddi bir araştırmaya girerken, Çin hükümetinden bir yetkilinin "Hükümet, Çin'in ihracat yasağı getirmesi durumunda ABD'nin F-35 savaş uçaklarını üretmekte sorun yaşayıp yaşamayacağını bilmek istiyor" dediği aktarıldı.

TÜRKİYE F-35'LERDEKİ HAKLARINI KORUMAK İÇİN HUKUK FİRMASIYLA ANLAŞTI

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraki olan SSTEK şirketinin Müşterek Taarruz Uçağı F-35 Projesi'nde Türkiye'nin haklarının korunması için ABD'li Arnold & Porter şirketi ile 750 bin dolarlık bir anlaşma imzaladığı öğrenildi. 1 Şubat'tan itibaren başlayan sözleşme altı ay boyunca geçerli olacak.

TÜRKİYE F-35'LER İÇİN ABD'Lİ HUKUK ŞİRKETİYLE ANLAŞTI

Bu süreçte danışmanlık hizmeti veren firma;

SSB ve Türk yüklenicilerinin, mevcut karmaşık jeopolitik ve ticari faktörleri dikkate ve ele alarak Müşterek Taarruz Uçağı Programı (JSF Programı) içinde kalmaları için bir strateji konusunda tavsiyede bulunacak.

SSB'nin JSF Programı’nda stratejik bir müttefik ve değerli bir ortak olarak devam eden katılımıyla ilgili çıkarlarını ortaya çıkarmak ve anlamak için JSF Programı içindeki ABD ticari ortaklarına ve paydaşlarına yönelik bir faaliyet gerçekleştirecek.

Programla ilgili ihracat kontrollerini ve ticari yaptırımları sürekli olarak izleyecek ve söz konusu yaptırımları açıklayacak.

Türkiye için üretilen ilk F-35, "18-0001" kuyruk numarasına sahipti

F-35'LERDE SIKINTILAR VAR

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı, onarım sürelerinin uzun sürmesi nedeniyle yaşanan motor sıkıntısı yüzünden F-35 savaş jetlerinin daha az hava gösterisine katılması kararı almıştı. F-35 savaş uçaklarının yüzde 20'sinin 2025'e kadar motorsuz kalabileceği ifade edilmişti. F-35'lere parça üretmede sıkıntılar yaşan Pentagon, 2020'nin sonunda yaptığı açıklamada ise, F-35'lerin tam kapasiteli seri üretimini askıya aldığını, ancak düşük hızlı seri üretimin (LRIP) devam edeceğini duyurmuştu.

Yorumlar
Günün Manşetleri