GÜNDEM

Danıştay Savcısı açıkladı! Ayasofya'da karar Erdoğan'da

Ayasofya'nı müze olmaktan çıkarılarak asıl hali olan camiye döndürülmesine ilişkin Danıştay'da görülen davanın detayları ortaya çıkmaya başladı. 17 dakika süren davada Savcı ''Ayasofya’nın açılması Cumhurbaşkanlığı’nın takdirindedir” dedi.

Danıştay dün Ayasofya’yı müzeye dönüştüren karara iptal talebini görüştü. Ayasofya'nın müzeye çevrildiği belgedeki Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasının sahte olduğuna dair iddialar gündeme geldi. O dönemde Soyadı Kanunu'nun farklı olduğu bu yüzden imzanın Atatürk olarak atılmasının mümkün olmadığı savunuldu. Kararın iki hafta içinde açıklanması bekleniyor. 

Savcı davanın reddini isterken, “O tarih itibarıyla işlem hukuka uygundur. Şu anda da Ayasofya’nın açılması Cumhurbaşkanlığı’nın takdirindedir” dedi.

Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan ve dört yıldır süren davanın duruşması dün Danıştay 10. Dairesi’nde yapıldı. Dairenin, iki hafta içinde karar vermesi gerekiyor.

86 YILLIK KARAR
Dün saat 09.45’te başlayan duruşma yaklaşık 17 dakika sürdü. Koronavirüs önlemlerine uygun yapılan ve sınırlı sayıda medya mensubunun izlediği duruşmaya, davacı Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin Başkanı İsmail Kandemir, dernek avukatı Selami Karaman ve Cumhurbaşkanlığı avukatı katıldı. Hürriyet Gazetesi Oya Armutçu'nun haberine göre; Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil, önce Karaman’a söz verdi. Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine dair Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu savunan Karaman, iptalini istedi. Karaman ”Bakanlar Kurulu kararındaki imzanın da Atatürk’e ait olmadığını düşünüyoruz” dedi. Dernek Başkanı İsmail Kandemir ise Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesinin “mülkiyet hakkına” aykırı olduğunu savundu.

AYASOFYA'YI AÇMAK CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN TAKDİRİNDEDİR
Danıştay savcısı ise görüşünde, “Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu’nca alınmıştır. Eski mevzuata göre işlem tesis edilmiştir. O tarih itibarıyla işlem hukuka uygundur. Ayasofya’yı açmak Cumhurbaşkanlığı’nın takdirindedir, bu nedenle davanın reddi gerekir” dedi. Savcı, farklı yerlerde de Atatürk’ün aynı imzasının kullanıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı avukatı ise “Mahkemenin takdirine sunuyorum” dedi. Tarafların dinlenilmesinin ardından Danıştay 10. Dairesi Başkanı Akçil, kararın sonra açıklanacağını belirterek duruşmayı bitirdi.

Yorumlar 2 Yorum
Günün Manşetleri