GÜNDEM

Danıştay'a skandal başvuru! Ayasofya kararı iptal edilsin

Bir grup Ortadoks vatandaş, azınlık haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile Ayasoyfa'yı tekrar asli kimliğine çeviren kararın iptali için Danıştay'a başvuru yaptı.

Danıştay'ın aldığı karar sonrası Cumhurbaşkanlığı kararıyla Diyanet'e devredilen ve 24 Temmuz'da ilk namazın kılındığı Ayasofya için Türkiye vatandaşı bir grup Ortadoks, Danıştay'a dava açtı. 

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, dava dosyasında, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararına karşı 86 yıl sonra açılan davanın süre aşımı nedeniyle reddinin gerektiği, bu nedenle Cumhurbaşkanı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürüldü.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının, Türkiye’nin taraf olduğu UNESCO Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi İle Birleşmiş Milletler Kültürel Haklar Sözleşmesine aykırı olduğu da iddia edildi.

"AZINLIĞIN HAKLARI İHLAL EDİLMİŞTİR"

Dava dilekçesinde, "Türkiye’de yaşayan Rum Ortodoks azınlığın hakları ihlal edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı kararının iptalini talep ediyoruz" denildi.

Davacı grup ve avukatları, konunun yargıya taşındığını ve şu aşamada yorum yapmak istemediklerini belirtti. Danıştay’ın, talebe ilişkin kararını kısa süre içerisinde vermesi bekleniyor.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri