GÜNDEM

Deprem bilimcileri fay hattı üzerindeki 18 ili açıkladı! Hangi iller deprem riski taşıyor?

Tüm Türkiye'yi derinden sarsan İzmir depremi sonrası herkes hangi şehirde deprem riski var sorusunun cevabını merak ediyor. Deprem bilimcileri deprem riski olan fay hatlarını açıkladı. Açıklanan deprem verilerine göre 18 ilimiz fay hattı üzerinde.. Peki hangi illerde deprem riski var? Hangi iller fay hattı üzerinde?

İTÜ'lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz Türkiye'de bilinen aktif 550 fay hattının olduğunu açıkladı.  Prof. Dr. Okan Tüysüz, 18 kentin fay hattı üzerinde olduğu gerçeğini paylaştı. Tüm deprem bilimciler ise her an 7 büyüklüğünde bir deprem olasılığını gözardı edemiyor. 

İstanbul dışında kendisini en çok korkutan fayın Bingöl Yedisu fayı olduğunu belirten Prof. Dr. Tüysüz, "Yedisu fayı kırılmaya çok yatkın. Yine Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir" ifadelerini kullandı. "Batı Anadolu'da, İzmir çevresi başta olmak üzere çok fay var" diyen Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da şu uyarıları yaptı:

"Bu depremler tüm Marmara'yı etkiler"

"Ege Bölgesi'nde faylar kısa ama sayısı fazla. Batı Anadolu'da sık sık depremler olur. Marmara'da Kuzey Anadolu Fay hattında hareketlilik bekleniyor; bu tüm Marmara'yı etkileyecektir.Muğla'dan Çanakkale'ye kadar tüm yerleşim yerlerinin yanında faylar var ve bunlar deprem oluşturmaya çok müsait. Pek çok yerleşim alanı Türkiye'de fay zonunun üzerinde.

Her yerde 7 büyüklüğünde deprem olabilir

Şu dakika itibariyle 7 büyüklüğünde bir deprem Türkiye'nin her yerinde olabilir. Afetten sonra kriz yönetimi artık çağ dışı. Bunda elbette çok başarılıyız ama bunun yerine artık afet olmadan planlamak gerekiyor. Sıkı tedbirler almamız gerekiyor.