GÜNDEM

Diyanet'ten cuma namazı açıklaması! Cuma namazı internet aracılığı ile toplu halde kılınabilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu cuma namazı tartışmalarına son noktayı koydu. Peki cuma namazları televizyon ya da internet aracılığı ile toplu halde kılınabilir mi?

Koronavirüsü tedbirleri kapsamında camiler kapatılmıştı. Camilerin kapatılması sonrası vatandaşların aklında birçok soru oluştu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın geçen hafta cuma namazı yerine evlerde öğle namazı kılınmasının yeterli olacağı açıklamasının ardından bir soru daha merak konusu oldu. 

Cuma namazları televizyon ya da internet aracılığı ile toplu halde kılınabilir mi? Toplu halde internet üzerinden kılınacak namaz kabul olur mu? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da vatandaşlardan gelen bu soruya yanıt verdi..

''CAİZ DEĞİLDİR GEÇERLİ OLMAZ''
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda, imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekanda bulunması şart olduğundan, televizyon ve internette yayınlanan namazlara başka yerlerden eşlik edilmesinin caiz olmadığını açıkladı.

Kurulun verdiği karar özetle şöyle: İslam’ın şiarlarından sayılan cuma namazı, cemaatle camide veya açık alanda kılınması gereken temel bir ibadettir. Evlerde kılınan bir namaz cuma namazı olarak geçerlilik kazanmaz.

Cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekânda bulunması şart olduğundan televizyon, internet ve benzeri araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir, geçerli olmaz.

Yorumlar 1 Yorum