GÜNDEM

Dünya 2020'nin ilk ayına neler sığdırdı? İşte ilk 30 günün özeti

Her yıl yeni bir umuttur mottosuyla 2020’ye giren dünyanın sadece ilk 30 gününde ABD ile İran’ın savaşın eşiğine gelmesini, koronavirüs salgınını ve tüm dünyayı etkileyen doğal felaketleri gibi birçok kaotik olayı yaşadı.

2020'nin ilk korkutucu açıklaması, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'dan geldi.

ABD ile uzlaşma çabaları bir adım ileri, iki adım geri giden Kim, ülkesinin geliştirdiği yeni stratejik silahları yakında tüm dünyanın göreceğini söyledi.

Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze (ICBM) denemeleri şimdilik rafta, ancak Kim için ABD'nin Güney Kore ile atacağı her adım dünyayı o denemelere bir adım daha yaklaştırıyor.

ABD ile İran'ı savaşın eşiğine getiren saldırı

ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerginlikler nedeniyle iki ülke arasındaki tansiyon halihazırda yüksekti.

Ancak 2020'nin ilk haftasında Irak'ta düzenlenen bir saldırı, o gerginliği savaş ilanına çevirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında öldürüldü.

İran'dan ABD üslerine misilleme saldırısı

İran'ın Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için misillemesi ise birkaç gün sonra geldi.

İran, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün karadan karaya balistik füzelerle vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.

Pentagon, saldırıda hiçbir askerinin zarar görmediğini açıkladı. 

Ukrayna'ya ait yolcu uçağı füzelerin hedefi oldu

İran'ın ABD üslerine saldırı düzenlediği gece, İran'da bir yolcu uçağı düştü.

Yapılan ilk açıklamada, uçağın arızalı olduğu, kalkıştan önce de problem yaşadığı ve kalkıştan kısa süre sonra düştüğü bilgisi paylaşıldı.

Ancak sosyal medyada ortaya çıkan bazı videolarda uçağa havada çarpan bir nesne olduğu görüldü.

Uçak kazası ile ilgili gerçek ise, günler sonra İran'dan gelen açıklamayla ortaya çıktı.