GÜNDEM

Dünya Kupası Katar'ın yüzünü güldürüyor

2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar’ın ekonomisinde ciddi bir hareketlilik yaşanıyor.

2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar’ın ekonomisinde ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Ortadoğu’nun en güçlü iki ekonomisi olan Katar ve Kuveyt, Türk ihracatçıları açısından bölgedeki önemli pazarlar arasında yer alıyor.


Katar’da önümüzdeki yıllar için planlanan 200 civarında yatırım projesinin toplam tutarı yaklaşık 200 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bunun yüzde 43’ü altyapıya giderken, kalanı sağlık ve eğitim sektörleri için kullanılacak. Kuveyt’te ise 2035 Vizyonu kapsamında şu ana kadar 60 milyar dolarlık yatırım yapılırken, önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolarlık yatırım daha yapılacak.
Her iki ülke arka arkaya açıkladığı yatırım projeleri ile bölgenin ticaret merkezi haline gelmeyi hedefliyor.

72,4 MİLYON DOLARA ÇIKTI

Katar’a Suudi Arabistan’ın önderliğinde uygulanan ekonomik ve siyasi ambargo nedeniyle, Katar ihracat konusunda Türkiye’ye yönelirken, geçtiğimiz yıl ihracat bir önceki yıla göre yüzde 69 artarak 1,1 milyar dolara yükseldi. Demir ve demir dışı sektör ihracatı ise yüzde 55 artışla 72,4 milyon dolara çıktı.

İHRACATTA BÜYÜK HAREKETLİLİK

Katar’ın ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştığını ve dışa açık bir ekonomi ve güçlü bir özel sektör için çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Urfalılar, "Doğalgaz ve doğalgazdan petrol ürünleri üretilmesine ek olarak, enerji, teknoloji, yapı ve inşaat sektörlerinde yoğun olarak yabancı yatırımcı çekilmesine yönelik projeler var. Özellikle 2022 yılında yapılacak Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olması ülke ekonomisinde ciddi bir hareketlilik oluşturdu" dedi.

Yorumlar
Günün Manşetleri