GÜNDEM

Dünyaca ünlü markalardan Çin zulmüne karşı protesto gibi karar!

Dünyaca ünlü birçok giyim markasının zorla çalıştırılan Uygur Türkleri'nin ürettiği pamuklardan aldığı belirlendi. Markalar Çin'le olan anlaşmalarını bitiriyor.

Doğu Türkistan'da insan hakları ihlallerine her geçen gün yenileri ekleniyor.

Çin'in pamuk ihracatında Doğu Türkistan bölgesini yoğun olarak kullandığı bilinirken, Uygur Türkleri'nin pamuk tarlası ve fabrikalarında zorunlu olarak çalıştırıldığı, haklarının verilmediği ve insanlık dışı muamelede bulunduğu ortaya çıktı.

Dünyaca ünlü birçok giyim markasının zorla çalıştırılan Uygur Türkleri'nin ürettiği pamuklardan aldığı belirlendi. Konuyla ilgili olarak hazırlanan raporlar firmalara sunulmaya başladı.

Dünyaca ünlü giyim markası H&M'ye sunulan 60 sayfalık raporda, Çin'den tedarik edilen pamukların neredeyse tamamının Uygur Türkleri'nin zorunlu olarak çalıştırıldığı Doğu Türkistan'tan sağlandığı belirtiliyor.

YÖNETİM KURULUNDAN TARİHİ KARAR

H&M gelen rapolardan sonra yönetim kurulu üyelerini üst düzey toplantıya çağırdı. Sunulan rapordaki hak ihalleri karşısında nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği konusunda çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çin'den alınacak pamukların insanların eziyetine dönüştüğü konusunda firma yetkilileri hem fikir olunca tarihi bir karar alındı; "Çin'den pamuk tedariği yapılmayacak."

İsveçli giyim devi H&M, Uygur müslümanları zorla çalıştıran Çinli iplik üreticisi Huafu Fashion ile ilişkisini bitireceğini ilan etti. Şirket, Doğu Türkitan'daki herhangi bir hazır giyim fabrikasında çalışmadığını ve artık bölgeden pamuk tedarik etmeyeceğini söyledi.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) Mart ayında yayınladığı bir düşünce kuruluşu raporu, H&M'nin boyalı iplik üreticisi Huafu'nun Anhui'deki fabrikası ile olan ilişkileri nedeniyle zorunlu işgücü transferi programından yararlananlardan biri olduğuna işaret etti.

H&M almış olduğu bu kararı kamuoyu ile de paylaştı. Firma, maliyet açısından kendilerini zorlayacak bu kararla, birçok dünya ünlü giyim markasına da örnek teşkil etti.

H&M'den sonra Çin'den pamuk ithalatı yapan birçok firmanın da anlaşmaları iptal edebileceği belirtiliyor.

DÜNYA ÜNLÜ MARKALAR PROTESTO EDİYOR

Nike, "Uygur veya diğer etnik azınlıkların istihdamı ile ilgili potansiyel riskleri tespit etmek ve değerlendirmek için Çin'deki tedarikçilerimizle sürekli bir çalışma yürüttüğünü" söyledi .

Calvin Klein ve Tommy Hilfiger'ın sahibi PVH Corporation, gelecek yıl Sincan'da fabrikalar ve değirmenlerle tüm ticari bağlantıları sona erdireceğini açıkladı.

Ikea, Doğu Türkistan bölgesinden pamuk tedarik etmeyi bırakacağını söyledi.

Adidas, The Guardian'a Doğu Türkistan'dan mal tedarik etmediğini, tedarikçilere de bunu yapmamalarını söyledi.

ÇİN ZULMÜ

Çin, Doğu Türkistan'daki kamplarda yaklaşık bir milyon Uygur'u tutmakla suçlanıyor. ASPI'ye göre, 2017 ve 2019 yılları arasında Doğu Türkistan'da kamplarda tutulan 80.000 Uygur Müslüman, Çin'deki fabrikalarda çalışmak üzere çıkarıldı. Düşük ücret ve maksimum fayda ile adeta bir sömürü haline gelen pamuk ipliği üretimi aktivistler tarafından da büyük tepki görüyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri