GÜNDEM

Ermenistan mezarlık ziyaretindeki sivilleri vurdu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ermenistan'ın mezarlık ziyaretindeki sivilleri vurduğunu duyurdu.

Azerbaycan ile imzaladığı ateşkesi bir kez daha ihlal eden Ermenistan, sivillere saldırmaya devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan'ın Terter'e düzenlediği saldırıda 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 sivilin de yaralandığını açıkladı. Ermenistan'ın saldırıları sonucu hayatını kaybeden Azerbaycanlı sivillerin sayısı 46'ya çıkarken, 200'den fazla ise yaralı var.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ermeni hükümetine ve halkına açık mesaj gönderdim: Kurtardığımız topraklarımızı geri alma girişimlerini bırakmalılar. Bu sadece yeni kayıplara ve kan dökülmesine yol açacak" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çatışmalar 27 Eylül günü, Ermenistan'ın saldırısı üzerine başladı. Karşı taarruza geçen Azerbaycan ordusu, bir kent ve iki kasaba dahil 45 yerleşim birimini işgalden kurtardı.

NE OLMUŞTU?

27 Eylül gecesi Azerbaycan'ın topraklarına, Ermenistan tarafından füzeli saldırı gerçekleştirildi. Art arda gönderilen füzelerle birçok sivil şehit oldu, birçok sivil yaralandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yaşananların ardından 30 yıldır işgal altında olan Karabağ topraklarını almak için operasyon talimatı verdi. Azerbaycan ordusu karadan OBÜS'ler, havadan SİHA'lar ile bombardıman başlattı. Panikleyen Ermenistan ordusu sahada hiçbir varlık gösteremeyerek birçok stratejik noktadan çekildi.

Durumun kötüye gitmesinin ardından Ermenistan Rusya, Fransa ve Avrupa ülkelerinden yardım istedi. Dilediğini bulamayan Paşinyan, ateşkes çağrılarına başladı.

İki ülke insani ateşkes konusunda Moskova'da uzlaştı. Esir ve cenaze değişimi için 72 saatlik ateşkes ilan edildi. Ermenistan ateşkesi ilk saatlerden itibaren bozdu, yine sivillere saldırdı.

Kaybettikleri yerleri geri almaya çalışan Ermeni ordusu, savaş suçu işleyerek ilerlemeye çalışsa da Azerbaycan ordusu karşısında hezimete uğradı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı bu sabah yaptığı açıklamada, Ermenistan ordusunun birçok mevziyi kaybettiğini, Ağdam tarafında ise çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

Yorumlar
Günün Manşetleri