GÜNDEM

Esed ne kadar güçlü? Rejimin asker sayısı ve asker gücü nedir?

Yaklaşık dokuz yıldır savaşan Esed güçleri; silah, asker açısından uğradığı büyük kayıplarını, Rus hava gücü ve Şii milislerle dengeliyor. Olası çatışma riski, Esed güçlerinin mevcut kapasitesini de merak konusu yaptı.

Rusya ve İran destekli Esed rejiminin mevcut askeri gücü ne?

Yaklaşık dokuz yıldır savaşan Esed güçleri; silah, asker açısından uğradığı büyük kayıplarını, Rus hava gücü ve Şii milislerle dengeliyor.

Türkiye ile Esed rejimi arasında İdlib’de başlayan gerilim tırmandı.

TSK, bölgeye ciddi yığınak yaparken Esed güçleri de gücünün büyük bir kısmını İdlib ve halen çatışmaların sürdüğü Halep'in batı ve güney kırsalına kaydırmış durumda.

Olası çatışma riski, Esed güçlerinin mevcut kapasitesini de merak konusu yaptı.

2011’e kadar bu konuda az çok bilgi varken söz konusu tarihte başlayan ve bugüne kadar halen devam eden savaş sorunun cevabını zorlaştırdı.

9 yıl önce Esed güçleri, 220 bin askere, 500’ü aşkın savaş uçağına, 4 bin 700 civarında tanka, 4 bin 500’ü aşkın zırhlı personel taşıyıcısına, 500 motorlu topa,  bin 500 kadar çekilen topa ve 4 bin kadar uçaksavara sahipti.

Sayısal olarak rakamların yüksekliğine karşılık özellikle tank ve uçakların çoğunun eski Sovyet döneminden kaldığı için aktif kullanılamadığı iddia ediliyordu.

Ciddi silah ve asker kaybına uğradı
2011’de başlayan savaşla birlikte Esed güçlerinden binlerce asker firar ederek muhalif Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) katıldı.

Şiddetlenen ve ülkenin her yanına yayılan savaşla birlikte Esed güçleri onbinlerle tabir edilecek düzeyde ağır kayıplara uğradı.

Kimi iddialara göre 2011’den beri Esed güçleri çatışmalarda 2600’e yakın tank ve zırhlı araç kaybetti.