GÜNDEM

Eviniz depreme dayanıklı mı? Deprem anında neler yapmalıyız? Deprem anında hayat üçgeni nedir?

İzmir depreminden sonra herkes evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. Evinizin depreme dayanıklı mı değil mi olduğunu kendiniz anlayabilirsiniz. Peki Deprem anında neler yapmalıyız? Deprem anında yapılması gereken hayat üçgeni nedir? Depremden nasıl korunuruz?

Gündemde deprem anında ne yapmalıyız sorusu var. Deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili ayrıntılar haberimizde. Deprem anında vatandaşlar cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durması gerekiyor. Peki eviniz depreme dayanıklı mı? İşte depremle ilgili tüm detaylar..

Deprem anında neler yapılması gerekiyor? Hayat üçgeni nedir?

Kesinlikle panik yapılmamalıdır. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır.

Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.