GÜNDEM

Grip aşısı kısıtlı sayıda Türkiye'ye geldi! Grip aşısı kimlere vurulacak?

Koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü bir şekilde talebin arttığı grip aşısı Türkiye'ye geldi. Peki kısıtlı sayıda Türkiye'ye gelen grip aşısı kimlere vurulacak?

 Sağlık Bakanlığı henüz kimlerin grip aşısı olması gerektiğini açıklamadı. "Charlson Risk Skoru" ile bireylerin çeşitli özelliklerinin göz önünde bulundurulup ancak bir puanlama sistemine dahil edilmesiyle aşı olabileceği öne sürüldü.

Milliyet'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre, aşıda yaşanan tartışmalara bu kez "Charlson Risk Skoru" ve bunun baz alındığı bakanlığa ait olduğu iddia edilen taslak algoritma damgasını vurdu. 

Sağlık Bakanlığı henüz grip aşısıyla ilgili algoritmayı resmi olarak açıklamazken, sosyal medyaya yansıyan ve bakanlığın logosunun yer aldığı "Charlson Risk Skoru" puanlamasına göre puanı tutan ve birincil risk grup adı altında saptanan hastaya grip aşısı yapılacağı iddia edildi.

PUANA GÖRE YAPILACAK
Söz konusu taslak algoritmaya göre kişiler "Yüksek, orta ve çok düşük riskli" olarak aile hekimleri tarafından puanlandırılacak. Risk skorunda yer alan hastalıklardan hiçbirine girmeyen kişilere "0" verilerek "risksiz"; 1-2 puanı olanlar ise "çok düşük riskli" kabul edilecek. Bu kişilere grip aşısı yapılmayacak. 3-4 puanda olanlar "orta riskli" kabul edilecek ancak bu kişiler aşı için ikinci fazı bekleyecek.