GÜNDEM

Hangi ülke ne kadar aşı siparişi verdi?

Koronavirüs vaka sayısı 69 milyonu geçti bununla birlikte gözler aşılama çalışmalarında... Dünyada, 2021'de milyarın üzerinde insana Kovid-19 aşılarının yapılması planlanıyor. Peki hangi ülke ne kadar aşı siparişi verdi?

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve yaygın kullanımına izin verilen Pfizer/BioNTech aşısının İngiltere'de 90 yaşındaki bir kadına yapılmasıyla dünya tarihinin en büyük aşı kampanyalarından biri başlamış oldu. 

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Kovid-19'u küresel salgın ilan etmesinin üzerinden geçen 9 aylık süreçte çok sayıda şirket ve sağlık kuruluşunun başlattığı aşı çalışmalarında hızla yol alınırken, birçoğu yaygın kullanım için henüz izin almayan, öte yandan en fazla ümit vadeden 9 aşının ön siparişlerinin neredeyse 8 milyar dozu bulduğu ifade ediliyor.

Dünyada 2020 sonuna kadar onlarca milyon, 2021'de de milyarın üzerinde insana Kovid-19 aşılarının yapılması planlanıyor. 

Ümit vadeden aşıların ön siparişleri 

Kovid-19 ile mücadelede dünyanın dört gözle beklediği aşıları satın almak isteyen ülkeler ve ön sipariş rakamları şöyle sıralanıyor:

- ABD, toplam 810 milyon doz (AstraZeneca/Oxford'dan 300, Novavax'tan 110, Johnson &  Johnson'dan 100, Moderna'dan 100, Pfizer/BioNTech'ten 100, Sanofi/GSK'den 100 milyon doz)