GÜNDEM

Hayatımız artık böyle olacak! Sağlık Bakanlığı kontrollü yaşam rehberini açıkladı

Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüs salgını hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Herkes salgının ne zaman son bulacağı sorusuna cevap ararken bir taraftan da hastalık için önlem almaya devam ediyor. Bundan sonra ise hayatımızda 'kontrollü yaşam'' başlayacak..

Sağlık Bakanlığı koronavirüs tedbirleri kapsamında hazırladığı "kontrollü yaşam rehberi"ni açıkladı. Sağlık Bakanlığı normalleşme sürecinde kontrollü bir hayata geçişi sağlayacak 13 ayrı rehber hazırladı. İşte bakanlık tarafından açıklanan rehberlere dair detaylar...

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında “oyuncak mağazaları”, “kitap ve kırtasiye mağazaları”, “kasap, manav, kuruyemişçi, balıkçı ve diğer gıda satış yerleri”, “terzi, ayakkabı tadilat işletmeleri ve kuru temizlemeciler”, “bakkallar”, 

“ayakkabı ve çanta satışı yapan esnaflar”, “şantiyeler”, “pazaryerlerinde”, “minibüsler”, “kuyumcu, bijuteri, saatçi ve optikçi esnafı”, “konfeksiyon, giyim, mağazaları ve tuhafiyeler”, “büfe, kantin ve bayiler” ve “madenler”de alınacak önlemler ile ilgili 13 ayrı rehber yayınladı.

İşte rehberlerden önemli detaylar:

Pazarlardaki kurallar

Pazaryerlerine girişte maske zorunlu olacak. Satıcılar ve müşteriler dahil kişi sayısı her 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde sınırlandırılacak. Pazaryerine giren müşteri sayısı belirlenerek (görevlinin sayması veya turnike benzeri sistemler konulması) müşteri kapasitesine ulaşıldığında yeni müşteriler alınmayacak, kişiler sosyal mesafe kurallarına göre bekletilecek. Pazaryerlerinde çöpler açıkta bırakılmayacak, kapalı poşetlerle uygun şekilde toplanacak.