GÜNDEM

İBB'nin milyonluk dezenfektan alışverişi kafaları karıştırdı! İBB dezenfektan olayı ne? İBB dezenfektan alışverişi mi yaptı?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında önlem alma niyetiyle dezenfektan alan İBB'nin alışveriş yaptığı firma ve dezenfektanın maliyetinin uçukluğu gözlerden kaçmadı.

Türkiye koronavirüsle mücadeleyi tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor. Belediyelerde kendi güçlerince önlemlerini alıyor. 

İBB'de koronavirüs tedbirleri kapsamında son olarak metrolara ayar verdi. Resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İBB Başkanı İmamoğlu metroların bundan sonra sadece 21.00'e kadar çalışacağını duyurdu.

DEZENFEKTAN ÖNLEMİ

İBB'nin bir başka önleminin iç yüzüde bugün gün yüzüne çıktı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında dezenfektan alımı yapan İBB'nin yaptığı alışveriş kafa karıştırdı.

BU KADAR PARAYA GEREK VAR MIYDI?

Piyasada litresi 20-25 TL civarında olan dezenfektanların tanesine 73 TL ödeyen İBB, bu dezenfektanlardan toplamda 15.000 adet sipariş etti.

Aşağıdaki görselde şu anda piyasada fazlaca satılan bir dezenfektanın 5 Litrelik fiyatının 127 TL olduğu gözüküyor. Bu da Litre fiyatı olarak 25 TL'ye tekabul ediyor.

Yani 350.000 TL'yle 400.000 TL arasında bir fiyata mal olacakken 1.110.000 TL'ye İBB'nin mal varlığına geçti.

İBB'nin alışveriş için firmaları pazarlık usulü davet edip, çağırmak yerine bu zamana kadar bir tane bile kamu ihalesi almayan İzmir/Bornova'daki firmaya ihaleyi vermesi durumdan haberdar olanları şüphelendirdi.


KURTULUŞ REÇETESİ 

Yapılan ihalede pazarlık usulü olarak MD B 21 olarak geçmektedir. 

Kamu İhale Kanununda temel ihale usulleri olarak açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü sayılmış olup, pazarlık usulü istisnai bir ihale usulü olarak öngörülmüştür.

Bu istisnai usulün uygulanabilmesi için ise Kanunda bir takım haller belirlenmiştir. 21 inci maddenin (b) bendi de bu istisnai hallerden bir tanesidir.

Uygulamalara bakıldığında kamu kurumlarının 21 inci maddenin (b) bendini kendileri için bir kurtuluş reçetesi olarak görmekte ve neredeyse tüm ihalelerini bu kapsamda yapma gayreti içerisine girmektedir.

Yorumlar 26 Yorum
Günün Manşetleri