GÜNDEM

İfade alma işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda İnsan Hakları Eylem Planını açıkladı. . Toplumu yakından ilgilendiren reform paketinin 11 temel ilke, 9 amaç ve 50 hedef içerdiğini vurgulayan Erdoğan, ifade işlemlerinin de artık 7 gün 24 saat yapılabileceğini belirtti.

Erdoğan, 11 ilke 9 amaç onlarca yeniliği açıkladığı reform paketinin nihai amacının yeni anayasa olduğunu belirtti. 

İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İfade vermek için mesai saati dışında gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. Eylem Planı ile ifade alma işlemleri artık 7 gün 24 saat yapılabilecek" dedi.

“OTELDE GECE YARISI GÖZALTINA ALMA İŞLEMLERİNE SON VERİYORUZ”

Eylem Planı'nın 5. amacı kişi özgürlüğü ve güvenliğinin güçlendirilmesidir. Tutuklamanın bir koruma tedbiri olduğu yönünde mevzuatta önemli değişiklikler yaptık.

Süresi, kapsamı, gerekçesi konusunda yapılan değişiklikler önemli bir iyileşme sağlamıştır. Tutuklamada ölçülülük ve orantılılık kapsamında katalog suçlarının kapsamını daraltıyoruz.

Sulh ceza hakimliklerinin tutuklama kararlarına karşı dikey itiraz usulü getiriyoruz. Otelde gece yarısı gözaltına alma işlemlerine son veriyoruz. İfade alma işlemi 24 saat yapılacak.

Mazeretsiz olarak duruşmaya gelinmemesi halinde davanın düşürülmesine ilişkin düzenleme yapıyoruz.

Yorumlar
Günün Manşetleri