GÜNDEM

İkinci el otomobil fiyatları ne zamana kadar yükselecek?

İkinci el otomobil sektöründeki kayıt dışılığın ve karaborsacılığın önüne geçmek üzere hayata geçirilen yeni yönetmeliğin fiyatlara etkisi yüksek talepten dolayı düşük oldu. Peki İkinci el otomobil fiyatları ne zamana kadar yükselecek?

Yeni yönetmelik sonrası fiyatlarda artış oranı önceki döneme göre düşmesine karşın devam ediyor. Sıfırdaki tedarik sıkıntısının kısmen sürmesinin de etkisiyle ikinci el araca talep de sürüyor.

2020 yılının başından bu yana hem sıfır otomobilde hem de ikinci el piyasasında araç alımına bir önceki yıla göre ciddi bir talep artışı göze çarpıyor. Özellikle pandemi dönemi bitişi ile birlikte zirve yapan bu talep, ikinci el piyasasındaki kayıt dışı satışları arttırmış, bayiden alıp sıfır fiyatının üzerine satan fırsatçıları da beraberinde getirmişti. 

Yıllardır süregelen ikinci el pazarındaki bu kayıt dışı sistemi durdurmak için sene başından beri gündemde olan yönetmelik ise geçen hafta hayata geçirildi. Bu yönetmelik ile birlikte bir çok yenilik hayatımıza girerken, sistemin işleyişi sektörde olumlu tepki almış, fiyatların da normale dönmesi beklenmişti.

İkinci el pazarında fiyatlar önceki döneme göre daha düşük oranda artış gösterse de yaşanan talep yine de artışı durdurmadı.