GÜNDEM

İkinci el otomobillerde durum ne? İkinci el otomobilde fiyatlar artacak mı azalacak mı?

Türkiye’de ikinci el otomobillere olan talep artışı devam ediyor. Peki İkinci el otomobillerde durum ne? İkinci el otomobillerde fiyatlar artacak mı azalacak mı? İşte uzman görüşleri..

İkinci el otomobil fiyatlarındaki aşırı yükseliş nedeniyle kullanım ömrünü tamamlayan otomobiller bile 100 bin lira bandının üzerine çıktı. Koronavirüs nedeniyle sıfır otomobil üretimlerinin sekteye uğramış olması ve fabrikaların bir dönem kapalı kalmasından dolayı talebe de yetişmek mümkün olmuyor.

Sıfır otomobil almak isteyenlere Mart-Nisan ayında teslimat yapılacağı belirtilirken fiyatların da o günkü kurlardan hesaplanacağı açıklanıyor. Ayrıca sıfır otomobil olsa da aksesuarlı satış fiyatı koyan bayiler rayiç bedelin 20 bin lira üstünü talep edebiliyor. Bu gibi durumlarda marka ve bayi dava edilerek ödenen ücret geri alınabiliyor.

AL-SATÇILAR PİYASADA

İkinci el otomobillerde durum her geçen gün değişiyor. Al-satçı olarak bilinen asıl mesleği oto galericilik olmayan kişiler ikinci el piyasasını manipüle ediyor. İkinci el olarak aldığı aracı anında 10 bin lira fazlasına ilan sitelerine koyan al-satçılar fiyatları yükseliyor. Asıl mesleği galericilik olanlar da bu durumdan şikayetçi. Galericiler sattıkları araçların yerine yeni araç alamadıklarını, fiyatların al-satçılar nedeniyle her gün yükseldiğini ve piyasanın nereye doğru gittiğini bilmediklerini belirtiyorlar.

VERGİ DİLİMİ ETKİLİYOR

Sıfır otomobillerde vergi dilimi fiyatları birdenbire aşırı yükseliyor. Bazı araçlarda 80 bin liraya kadar fiyat artışları bir günde oluşabiliyor. Bu nedenle vergi dilimine girecek olan otomobiller piyasada daha fazla el değiştiriyor. Özellikle baz versiyonun bir üst paketindeki otomobiller genel olarak vergi dilimine giriyor.