GÜNDEM

İlham Aliyev'den merak edilen soruya yanıt! Ateşkes anlaşmasına göre Ermensitan Karabağ'dan ne zaman çekilecek?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev işgalci Ermenistan ile Moskova'da imzalanan ateşkes anlaşmasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Anlaşmada somut bir tarih belirlenmediğine vurgu yapan Aliyev, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Azerbaycan lideri Aliyev, Karabağ'da geçici ateşkesle sonuçlanan Moskova görüşmesini olumlu olarak değerlendirdiğini belirtti.

Söz konusu görüşme esnasında üstünde anlaşılan açıklamanın, Ermeni güçlerin Karabağ'dan çekilmesi imasını içerdiğini söyleyen Aliyev, Bakü'nün nihai çözüm için görüşmelere yarın dahi başlamaya hazır olduğunu kaydetti.

Aliyev, Rus RBK televizyonuna açıklamalarında, "Söz konusu görüşmeyi genel anlamda olumlu değerlendiriyorum, zira görüşmeden sonra yayımlanan açıklamada ateşkes rejiminin insani sebepler ile ilan edildiği, Ermenistan ile ciddi görüşmelerin başlayacağı belirtiliyor” dedi.

"GÖRÜŞME FORMATI DEĞİŞMEYECEK"

Aliyev, "Ayrıca görüşme formatının değişmeyeceği kaydedilmiş oldu. Bunun anlamı, görüşmelerin sadece Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılacağı” diye ekledi.

"TAM TESLİMİYET TALEP ETMEDİK"

Karabağ sorununun siyasi yoldan çözüme kavuşturulmasını tercih edeceklerini kaydeden Azerbaycan lideri, "O nedenle Moskova’da yapılan görüşmede onlardan (Ermenistan) tam teslimiyet talep etmedik” ifadelerini kullandı.

"YANİ HER ŞEY SOMUT BİR BİÇİMDE YAZILI"

Aliyev şöyle devam etti:

''Dolayısıyla (Moskova’da) üstünde anlaşılan açıklama çerçevesinde somut tarihler konusunda ısrarcı olmadık. Ancak açıklamada tabii ki işgalci Ermeni güçlerin topraklarımızdan koordineli bir biçimde çıkması iması yer alıyor.

Zira söz konusu açıklamada ciddi görüşmelere, yani temel prensiplere atıf yapılıyor. Bunlarda da, ne zaman beş bölgeden çıkacakları, sonrasında ne zaman iki bölgeden çıkacakları, yani her şey somut bir biçimde yazılı.''

"YARIN DAHİ BAŞLAMAYA HAZIRIZ"

''Ayrıca Aliyev, ülkesinin görüşmelere yarın dahi başlamaya hazır olduğunu vurgusunu yaptı. Bunun yanında, Minsk Grubu'nun eş başkanları içinden Karabağ sorununa en çok etki edebilecek olanın, tarihi ve siyasi sebeplerle Rusya olduğunu da söyledi.''

Yorumlar
Günün Manşetleri