GÜNDEM

İran depremi Van'ı vurdu! Çok sayıda ölü ve yaralı var

İran’ın Türkiye’ye sınır Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem bir çok ilimizde hissedilirken Van'dan acı haber geldi.

İran sınırında büyük deprem. Komşu ülke İran güne depremle uyandı. Depremden merkez üssüne 4.75 kilometre uzaklıkta olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ve Van'da, yoğun olarak hissedildi. Bunun yanında Kars, Hakkari, ve Ağrı'da depremi hisseden iller arasında. Bakan Süleyman Soylu'dan deprem hakkında flaş açıklama geldi..

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Van'da bazı kerpiç evler yıkıldı. Bakan Süleyman Soylu enkaz altında kalan 3'ü çocuk 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Süleyman Soylu meydana gelen depreme ilişkin, "Van'daki köylerde can kayıpları olduğu bilgisini aldık. 5'i yetişkin 3'ü çocuk 8 vatandaşımızı kaybettik. Arama çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili sahadan gelen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Dışişleri Bakanlığı'nda aldığımız bilgi çerçevesinde İran'ın Hoy kenti için herhangi bir yardım talebi İran tarafından yapılmadı" dedi. Soylu 21 kişinin ise yaralı olduğunu bildirdi.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELDİ
İran'ın Hoy kentinde meydana gelen deprem doğu illerimizde de hissedildi. Van'ın Başkale ilçesine bağlı köylerde kerpiç evler yıkılırken, acı haberler ardı sıra gelmeye devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayatını kaybedenlerin sayısını 8 olarak açıklamıştı ancak bölgeden bir ölüm haberi daha geldi ve hayatını kaybedenlerin sayısı 9'e yükseldi. 37 vatandaşımızda yaralı olduğu bilgisi geldi..

İRAN'DA CAN KAYBI YOK, 25 YARALI
İran'ın Hoy kentinde meydana gelen deprem sonrası, Van'da 8 vatandaşımız hayatını kaybederken İran'da can kaybının yaşanmadığı ancak yaralıların olduğu bilgisi geldi. İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, devlet medyasına yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle 25 kişinin yaralandığını söyledi.

Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari de yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine intikal ettiğini belirtti. İran devlet medyasına göre, depremde 43 köyde evler hasar gördü.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Van Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, İran'da sabah saatlerinde gerçekleşen ve merkez üssü Khoy kenti olan deprem, kentte de hissedildi.

Açıklamada, "Merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan, saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Sınır bölgemizdeki mahallelerimizden bilgi alınmaya çalışılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI OKULLARIN DURUMUNU AKTARDI
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da okulların durumuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi. Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi."

ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
Bu arada, bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 2.3 ile 3.9 arasında değişen 6 artçı sarsıntı daha oldu.

GELENLER KÖYÜNDE EVLERİN YARISI YIKILDI
Van'ın Başkale İlçesine bağlı yaklaşık 80 konut bulunan Gelenler köyünde, evlerin yarısının yıkıldığı ancak can kaybının olmadığı dile getirildi. Köyde öğretmenlik yapan Ferhat Tulan isimli köy sakini, yaralıların olduğunu ve enkaz altında kalan hayvanların çıkarılma çabasının sürdüğünü aktardı.

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı. Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, "Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Günün Manşetleri