GÜNDEM

İsmail Saymaz şov yapayım derken rezil oldu!

Kızılay ile polemik içerisinde olan Gazeteci İsmail Saymaz, Kızılay'ın reklamındaki fidye ifadesini eleştireyim derken cahilliği gün yüzüne çıktı. İsmail Saymaz sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine tweetini silmek zorunda kaldı.

Kızılay reklam filminde bu sene Ramazan'da fitre, zekat, fidye vermek isteyenler için mesaj numaraları yer alıyordu. İsmail Saymaz, Kızılay reklamındaki "fidye" ifadesini "fitre" ile karıştırınca sosyal medyada rezil oldu.

İslam'da fidye Ramazan'da oruç tutamayanların kefaret niteliğinde verdiği sadakaya denir. Fitre ise dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür.

ALAY KONUSU OLDU

İsmail Saymaz sırf Kızılay'ı zor durumda bırakmak için attığı bu tweetle dalga konusu oldu.

ismail saymaz

FİDYE NEDİR?

Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dinî-malî yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır.

Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır. Oruç fidyeleri, Ramazan'ın sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir.

Yorumlar 19 Yorum
Günün Manşetleri