GÜNDEM

İstanbul'da ıspanak kabusu devam ediyor

İstanbul’da ıspanaktan zehirlenme şikayetiyle vatandaşlar hastanelere başvurmaya devam ediyor. Sekiz kişi daha hastaneye kaldırıldı.

İlk olarak Esenyurt’ta ortaya çıkan ve İstanbul’un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü’nün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı.

Ancak zehirlenme şikayeti ile hastanelere başvuranların sayısı artmaya devam ediyor. 

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Ahmet Gül’ün oğlu Sami Gül, iş yerinde pişirilen ıspanağı yiyen sekiz kişinin zehirlendiğini belirterek, “Çok net bilgi sahibi olmamakla birlikte, 3-4 saat önceydi. Telefon alıyoruz kardeşimden, babam ve diğer kardeşim, 4 kardeşiz biz zaten. Zehirlendiklerini, hastaneye geldiklerini söylediler. Ispanak yemişler diye biliyoruz. Ispanağın yanında bir sebze yada ot varmış. Adını da tam telaffuz edemiyorum” dedi.

Babasının ve kardeşinin Haseki hastanesinde olduğunu söyleyen Gül, “Biraz önce kardeşimle konuştum. Normal değil ama normale doğru gidiyor. Babamın durumu ciddi zannediyorum. Çünkü kırmızı bölge dedikleri bir yer var. Yoğun bakım herhalde dereceleri var. Şu an müşahede altında kendinde değil” diye konuştu.

'ISPANAKLARIN İÇİNE ZEHİRLİ OT EKLEDİLER' İDDİASI

Öte yandan, 'satılan ıspanakların arasına adamotu denilen zehirli otu eklediler' iddiası da gündemde. Bu bitkinin içindeki bileşenler, zehirli tenanları ve asitleri içerdiği için insan sağlığına zarar veriyor. Bitkiyi kopartırken yaralarsanız, ortaya çıkan koku aracılığıyla salgılanan asidin zehirleme etkisi var. Aşırı tüketildiğinde de baş ağrısı ve mide bulantısına neden olmakta.

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ: ISPANAK İÇERİSİNDE YABANCI OT TESPİT EDİLDİ

İSTANBUL İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,  "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu.

YOĞUN MİKTARDA ATROPİN VE SCOPALAMİN MADDESİ TESPİT EDİLMİŞTİR

Ispanak zehirlediği iddiaları üzerine  İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir"

YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"

Yorumlar
Günün Manşetleri