GÜNDEM

İstanbul'da tarihi gün! Ayasofya Camii'nde ilk namaz kılındı

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından cami olan 1934 yılında müzeye çevrilen ve 2 Temmuz'da Danıştay'ın verdiği kararla yeniden cami olmasının önü açılan Ayasofya Camii, bugün kılınan öğlen namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı..

Ayasofya Camii'nde tarihi anlar. 86 yıl sonra tekrar ibadete açılan tarihi mabette ilk namaz için minarelerinden ezan sesi yükseldi. Namaz öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kur'an-ı Kerim'den ayetler okudu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kılıçla okuduğu hutbenin ardından namazı kıldırdı.

İŞTE TARİHİ GÜNDE YAŞANANLAR

13:44 Türkiye ve dünya Ayasofya'daki tarihi anlara tanıklık etti. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da binlerce kişi ilk cuma namazını kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkanı ilk namaza safların ön sırasından katıldı. 

ALİ ERBAŞ ELİNDE KILIÇLA ÇIKTI
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'nde irad edilen ilk hutbeye elinde kılıçla çıktı. Erbaş, hutbede "Milletimizin derin bir yürek yarasına dönüşen hasreti sona eriyor elhamdülillah. Hamdüsenalar olsun Allah'a... Ayasofya'nın ibadete açılması, Mescid-i Aksa ile yeryüzünün bütün mahzun mescitlerinin ve mazlum müminlerinin can suyuna kavuşmasıdır"  dedi.

13:27 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da cuma namazı için ilk ezan tarihi binanın 4 ayrı minaresinden 4 ayrı müezzin tarafından 4 farklı makamda okundu.

13:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Cuma namazı öncesi Kuran-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilk cuma namazı öncesi dua etti. Ayasofya'da 1 saat Kur'anı Kerim tilaveti dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Fatiha duasını okudu. Hemen ardından da topluca dua yapıldı. Duayı yaptıran Diyanet İşleri Ali Erbaş oldu. Ayasofya içinde ve dışında toplanan binlerce kişi duaya el açıp amin dedi. 

12:50 Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığınca camide düzenlenen dua programında, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinledi. Cuma namazıyla birlikte ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki dua programına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski başbakanlardan Tansu Çiller, kabine üyeleri, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve partilerin temsilcileri de katıldı.

EMİNE ERDOĞAN'DA KATILDI
Ayasofya'daki ilk cuma namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Emine Erdoğan, Ayasofya'da kadınlar için ayrılan bölümde en ön safta yerini aldı. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da kadınlara 2 bölüm ayrıldı. 

12:05 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AYASOFYA'DA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii'ne geldi. Fethin sembolü Ayasofya Camii'nde ilk namazı kılmak üzere binlerin teşrif ettiği camiiye giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş karşıladı. 

SEVGİ GÖSTERİLERİ İLE KARŞILANDI
Kısıklı'daki konutundan ayrılan ve saat 12.00 sularında Ayasofya Meydanı'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların alkışları ve sevgi gösterileriyle karşılandı. Namaz kılmak için meydanları dolduranlar, Erdoğan'ın gelişiyle çeşitli sloganlar da attı. Erdoğan'a, İletişim Başkanı Fahrettin Altun eşlik etti.

11:05 NAMAZ ALANLARI DOLDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya çevresindeki namaz kılma alanlarının dolduğunu, bu nedenle misafir girişlerinin durdurulduğunu duyurdu.

Twitter'dan son durumu duyuran Ali Yerlikaya, şunları yazdı:
''Değerli Misafirlerimiz,
#AyasofyaCamii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu.
Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu.
Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım.
Ayasofya Camiimiz ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak.

08:24 ALİ YERLİKAYA İLK FOTOĞRAFI PAYLAŞTI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bugün kılınacak olan Cuma namazı ile birlikte 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak olan Ayasofya Camii içerisinden fotoğraf karesi paylaştı. Fotoğraf karesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı görüldü.

Paylaşımına bir de not düşen Vali Yerlikaya, “Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; maske, mesafe, sabır, anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor görevli kardeşlerime başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Tarihi ana tanıklık etmek için Ayasofya'ya girmek isteyen vatandaşlar, güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturmaya başladı. Polis bariyerini aşan kalabalık, Ayasofya Camii'ne doğru koştu.

ALANA GİRİŞLER 10.00'DA BAŞLADI
Namaz kılınacak alanlara girişler 10.00'dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yaptı..

Yorumlar 3 Yorum
Günün Manşetleri