GÜNDEM

İstanbul'daki bir hastanede Koronovirüs şüphesi! Karantina altına alındı

Çin'den dünyaya yayılan tehlikeli hastalık Koronavirüs'ün İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde rastlandığı iddia edildi.

Çin'den dünyaya yayılan tehlikeli hastalık Koronavirüs'ün İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde rastlandığı iddia edildi.

NetHaber ihbar hattımıza gelen fotoğrafta Koronavirüs şüphesi ile yeşil alanın kapatıldığını muayenenin o kısımda gerçekleştirilemediği yazıldı.

İşte o fotoğraf

SAĞLIK BAKANI KOCA'NIN AÇIKLAMALARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) ilişkin, "Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde bir operasyon merkezi oluşturduk. Bakanlık bünyesinde de bir bilim kurulu oluşturuldu." dedi.

Sağlık Bakanı Koca, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde yaptığı açıklamada, Çin'in Vuhan kentinden yayılan koronavirüse ilişkin bakanlık olarak ilk günden itibaren bütün tedbirleri alma çabası içinde olduklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye için termal kamera tedbirini daha önermeden önce geçen haftadan itibaren Çin'den gelen bütün yolculara termal kamerayla tespit etme uygulamasını devreye koyduklarını anımsatan Koca, bugüne kadar termal kamerayla şüpheli olarak tespit ettikleri yani ateşi olan bir yolcu bulunmadığını belirtti.

Bu dönemde özellikle bu virüs salgınıyla ilgili tedbirleri güvenlik esaslı olarak almaya çaba gösterdiklerini aktaran Koca, bu nedenle öncelikle Çin'e giden veya Çin'den gelenlerle teması olan, ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi yakınması olan hastaları daha tedbirli olmak anlamında genelde izolasyonunu ve yakın takibini esas alan bir yaklaşım sergilediklerini kaydetti.

Bu çerçevede bütün Türkiye'de bu belirtilerle gelen hastalara nasıl yaklaşılması gerektiğiyle ilgili bir rehber de yayınladıklarını ifade eden Koca, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla bu anlamda bütün ekibimiz hazırlıklı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde bir operasyon merkezi de oluşturduk. Ayrıca Bakanlık bünyesinde bir bilim kurulu da oluşturuldu. Dolayısıyla bu anlamda alınması gereken bütün tedbirlere hazırlıklıyız. Bu konuda vatandaşlarımız endişeye kapılmasın. Bakanlık olarak alınması gereken tedbirlere kulak versin."

Corona virüsü nedir? Koronavirüs nasıl nelerden bulaşır?

Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.

CORONA VİRÜS (KORONAVİRÜS) TANISI NASIL KONULUR?

Tanı, otopsi haricinde kesin olarak konulamaz. Ancak birden çok yapılan testlerin her biri için güvenilirlik artacaktır. En sık kullanılan testler kan testleridir:

Kan testi: Bu test kanda Corona virüsü ile ilgili molekülleri araştırır. Testte, titer seviyesinin 3.200'ün üstünde olması hastalıktan şüphelenme nedenidir. Ancak kan değerlerindeki oynama nedeniyle belli bir süre sonunda test tekrarlanmalıdır. Ayrıca test kedinin Corona virüsü ile bulaşık olup olmadığı hakkında bilgi verir, yani virüsün mutasyon geçirip FIP olduğu ya da geçirmediği hakkında bilgi vermez.

Elisa testi*: Bir tür kan testi

RT-PRC testi*: Dışkı ve ağız içi mukoza testi

FA testi*: Doku ve karın içinde biriken sıvı için test

Karında biriken suyun incelenmesi: Islak FIP'te (bkz.: hastalık türleri) karında biriken sıvıyı inceler. Sıvıda protein oranının 35 g/L'yi geçmesi ve albümin/globulin'in %50'den büyük olması şüphelenme sebebidir. Hastalık sebebiyle karında biriken sıvı karakteristik olarak, kıvamlı, sarı ve bulanıktır.
Röntgen ve ultrason: Karında biriken sıvının ve bölgenin belirlenmesinde kullanılır.
Otopsi: Kedi öldükten sonra kesin tanı için yapılır. Amaç, ölen kediyle birlikte yaşayan kedilerin risk durumunu belirlemek olabilir.

Yorumlar
Günün Manşetleri