GÜNDEM

İşte operasyonun ilk hedefi! 120 km'lik hat

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonda TSK’nın ilk hamleyi Tel Abyad ile Resulayn arasında, sınıra paralel 120 km’lik hatta yapması bekleniyor.

Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge için yapacağı operasyon, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’nın devamı olarak kayıtlara ‘müteakip harekât’ olarak geçti. Operasyonun ABD unsurlarının geri çekilmesi sonrasında başlaması bekleniyor. Yetkililer “TSK hazır. Talimat gelir gelmez başlarız” diye konuştu.

PENTAGON'LA İRTİBAT

Harekâtın, özellikle Akçakale karşısındaki Tel Abyad bölgesinden ABD unsurlarının güvenli şekilde geri çekilmesi sonrası başlaması bekleniyor.

operasyon

Bunun için Pentagon ile düzenli irtibat halinde kalınacak. Harekâtın nasıl başlayacağı, terör örgütü PYD/YPG’nin de bölgeyi boşaltıp boşaltmayacağı ile bağlantılı. Bunun için önce hedef istihbarat analizi yapılacak. İnsansız hava araçlarının (İHA) hedeflerde anlık değişiklikler olup olmadığına dair yapacakları keşifler ve toplayacakları istihbaratların analizi de önem taşıyor.

Terör örgütü PYD/YPG unsurlarının herhangi bir çatışmaya girmeden bölgeden çekilmesi durumunda, Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler) ile harekâta destek verecek ÖSO güçleri buluşarak ön temizliği yapacak. Ardından zırhlı birlikler ve diğer kara atış destek unsurları devreye girerek bölgede hâkimiyet sağlanacak. Hava destek unsurları da operasyona katkı verecek.

operasyon

ÖSO DA DEVREDE OLACAK

PYD/YPG’nin direnç göstermesi durumunda hava destek unsurları havalanarak hedefleri imha edecek. Kara atış destek unsurları da ön temizliği hızlandıracak. Özel Kuvvetler, ÖSO ile birlikte buluştuktan sonra zırhlı birlikler komandolarla birlikte harekete geçecek. Sınır hattında Denizli, Tunceli, Siirt, Bolu, Kayseri, Sarıkamış ve Sakarya Komando Tugay komutanlıklarından birlikler hazır bekliyor. Kuzey Irak’ta devam eden Pençe harekâtlarındaki gibi terörle yerinde mücadele anlayışı kapsamında, burada da geçici üslenmeler yapılacak.

öso

Yerel kaynaklar, ana bileşenini PYD/YPG’nin oluşturduğu SDG’nin sınır hattına taşıdığı özellikle Arap kökenli teröristler arasında çözülme olduğu, bunlardan önemli bir bölümünün bölgeyi terk ettiği bilgisini paylaştı.

Yorumlar
Günün Manşetleri