GÜNDEM

Kandilli depremi anlatırken deprem oldu

5.8'lik depreminin ardından Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Haluk Özener, bugün kameraların karşısına geçti. Özener depremi anlatırken deprem oldu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Haluk Özener, kameraların karşısına geçip dün yaşanan İstanbul depremiyle ilgili açıklama yaparken, salonda deprem alarmı sireni çaldı.

Yaşanan kısa panik üzerine Özener, "Şu anda da bir deprem oldu, otomatik çözüm makinaları kaç şiddetinde olduğunu alıyor. Daha sonra uzman sismolog arkadaşlarımız depremi hassas bir şekilde çözümleyecekler" ifadelerini kullandı.

Özener'in İstanbulluların uykularını kaçıracak önemli konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

Şu anda Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümdeki son 30 yıllık Kandilli gözlemi ile bazı sayılar göstermek istiyorum. 3.5 ve 4 büyüklüğünde tam 253 deprem kaydedildi. Son 30 yıldaki 4 ila 4.5'lik depremlere bakarsak 100 tane depreme maruz kalmış bu alan. Bir sonraki slayta geçtiğimizde ise son 38 yıldaki 4.5'ten büyük depremlerin sadece bu segmentin doğu ve batısında meydana geldiğini görüyoruz.

ŞOK FAYIN ÜSTÜNDEKİ ARTÇILAR

5.7 ve 4.7 depremlerinin olduğu yer ana fayın kuzeyinde. Bundan sonra bazı depremlere baktığım zaman bunun güneye ve doğuya ilerlediğini 4.4'lük artçı şokun da ana fayın üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu şokları olan depremleri sürekli izleyip gelişimlerini takip etmek bizim yaptığımız. Dün olan deprem de tali fayın üzerinde. 26 Eylül'de olan 4.4'lük depremin ana fayın hemen üzerinde olduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum.

230 DEPREM KAYDEDİLDİ

Bilim insanları depremin yerini bilebilir. büyüklüğünü tahmin edebilir ama depremin zamanı konusunda bir şey söylememiz mümkün değil. Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama bir sona doğru yaklaşıyoruz. Beklenen Marmara depremi 7'in üzerinde olacak.

Yorumlar
Günün Manşetleri