GÜNDEM

Kaz Dağları'nda Las Tesis dansı yaptılar

Şilili kadınların, kadın cinayetleri, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto için 25 Kasım’da yaptığı danslı protesto, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Kaz Dağların’nda da yapıldı.

Şilili kadınların, kadın cinayetleri, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto için 25 Kasım’da yaptığı danslı protesto, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Kaz Dağların’nda da yapıldı.

Kadınlar dün yaptıkları danslı protestolarını, Kaz Dağları’nda  siyanürle altın arama çalışmaları yapmak isteyen maden şirketi Alamos Gold’un maden sahası önünde gerçekleştirdi.

LAS TESİS DANSI NEDİR?

Las Tesis, Şili’de ortaya çıkan danslı bir protestodur. Las Tesis olarak anılan bu danslı protesto, tüm dünyadaki kadın cinayetlerinde farkındalık yaratma amacıyla gerçekleştiriliyor. Şili’de ortaya çıkan bu dans, farklı ülkelerde de gerçekleştiriliyor.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu'nda Sağlık, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri bakanlıklarının 2020 yılı bütçelerine ilişkin soru-cevap bölümünde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü, Şili'de başlayan ve dünyanın her yerinde kadına karşı şiddete dikkati çekmek için yapılan "Las Tesis" dansı eyleminin yapılmadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söylemişti. Sütlü'nün "Şimdi kadın milletvekilleri olarak şiddet gören, öldürülen tüm kadınlar adına size iki çift lafımız olacak." ifadesinin ardından CHP'li vekiller söz konusu dansın sözlerini sıra kapaklarına vurarak söylemişti. HDP Grubunun da destek verdiği söz konusu eylemde, CHP'li bazı milletvekilleri de şiddet gören ve öldürülen kadınların fotoğraflarını ellerinde tuttu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Grubunun söz konusu eylemine ilişkin, öldürülen kadınların her birisinin ortak acı olduğunu vurguladı. Şarkının sözlerindeki "Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet ve başkan." şeklindeki ifadeleri aktaran Soylu, "Eğer bunları söyleyerek bu mesele çözülecekse Meclis de duysun. Eğer bu Meclis, 'Bunları söylemeye devam etsinler.' derse ben İçişleri Bakanı'yım, kanuna rağmen, Anayasa'ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım." diye konuşmuştu.

Yorumlar 1 Yorum
Günün Manşetleri