GÜNDEM

Konut satışı ve kiralanmasında yeni dönem! 4 şart geliyor

Emlakçılıkta yeni bir döneme giriliyor. Geçtiğimiz yıllarda uzun istişareler sonrası hazırlanan yönetmeliğin uygulanması için tanınan süre doluyor. Artık her önüne gelen gayrimenkul alım satım işi yapamayacak. Emlakçılık yapanların yetki belgesi olması zorunlu olacak

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri için almaları gereken yetki belgesinde tanınan süre 31 Ağustos 2020 tarihinde doluyor. Söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar sitelere ilan giremeyecek, tapuda işlem yapamayacak.

Ülke genelinde kayıt dışı olarak bu işi açıktan yapan yaklaşık 500 bin kişiyi sistem dışında bırakacak düzenleme ile ofislere ise m2, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı da getirilecek.

Düzenlemeye rağmen emlakçılık işini yetki belgesiz yapmayı sürdürenlere ise 10 bin TL'ye kadar ceza kesilecekken bu ceza oranı 10 katına kadar da çıkarılabilecek.

3'TE 1'İ YETKİ BELGESİ ALDI

Tetki belgelerine ilişkin olarak ellerinde net olarak başvuru yapanların sayısının olmadığını ifade eden İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, pandemi öncesi İstanbul'da odaya ve sicile kayıtlı emlakçı sayısının 13 bin olduğunu bu rakamın 3'te 1'i yani 5 bin civarında emlakçının yetki belgesi aldığını bildiklerini söyledi.

Aşa, ülke genelinde oda ve sicile kayıtlı emlakçı sayısının 50-60 arasında olduğunu belirtti.