GÜNDEM

Koranavirüs aşıları için korkutan açıklama

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs için aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Tüm dünya umudunu aşıya bağlamış durumda. Ancak Bilim İnsanlarından koronavirüs aşısı hakkında korkutan bir açıklama geldi..

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkilemeye devam ederken, virüse karşı geliştirilen aşılar insanlık için büyük bir umut oldu. Bilim insanları virüsün mutasyonlarının yedi ana gruba ayrıldığını belirterek, koronanın genetik yapısında gelecek önemli bir değişikliğin aşıları etkisiz hale getireceği konusunda uyarıda bulundu.

Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün mutasyonlarına dair dünyadaki en kapsamlı veritabanı olan Global Initiative on Sharing All Influenza Data'da (GISAID) yer alan 185 binden fazla genom örneğini analiz ederek, ana mutasyonların küresel hakimiyetinin zaman içinde nasıl değiştiğini gösterdi.

7 ana gruba ayrıldı
Buna göre, virüs insanlara adapte olmasının ardından yedi ana gruba ayrıldı. Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde bulunan L varyasyonu, 2020'nin başında yerini S türüne bıraktı. 

Onu V ve G mutasyonları izledi. Ardından virüs farklı kıtalara ulaştıkça GR, GH ve GV şeklinde mutasyona uğradı.Diğer birkaç nadir mutasyon ise toplu olarak O türü olarak ayrıldı.