GÜNDEM

Koronavirüs hangi yaşları etkiliyor? Türkiye'de 65 yaş üstü kaç kişi var? Türkiye'nin yaş ortalaması kaç? Türkiye'nin en yaşlı şehri neresi?

Koronavirüs salgını tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Uzmanlara göre virüs en çok yaşlıları etkiliyor. Koronavirüsün yaşlılar üzerinde etkili olduğunu duyanların aklına gelen ilk soru ''Türkiye'nin yaşlı nüfusu ne kadar?'' oldu. Türkiye'de koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından en çok sorulan soruların cevabını haberimizde derledik.

İnsanlarda ve hayvanlarda hastalığa yol açabilen ve birçok türü bulunan virüslere “Coronavirus” denilmektedir. İnsanlarda genellikle soğuk algınlığına yol açan bu virüsler hayat kayıplarına varan tablolara da neden olabilmektedir. 2002 yılında Çin’in Guangdong Eyaleti’nde başlayan SARS-CoV virüsü salgını dünya genelinde 17 ülkeye yayılmıştır. Bu salgında 8098 kişi hastalığa yakalanmış ve 774 kişi hayatını kaybetmiştir. 2012 yılında Suudi Arabistan’da başlayan MERS-CoV virüsü salgını ise dünya genelinde 27 ülkeyi etkilemiş, salgına yakalanan 2499 kişiden 861’i hayatını kaybetmiştir.

Peki koronavirüs hangi yaştaki insanları daha çok etkiliyor? Türkiye'de koronavirüsten etkilenmesi muhtemel olan insan sayısı kaç? 

İlk hastalarda alınan örnekler bilinen birçok patojen için test edilmiştir.  Yarasa SARS-CoV virüsüne yüzde 85 oranında benzerlik gösteren yeni bir Coronavirus (2019-nCoV) tanımlanmıştır. Virüsün damlacık ve yakın temas ile bulaştığı tespit edilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihinde virüsün çıkış yeri olduğu düşünülen Wuhan’daki hayvan pazarı kapatılmıştır. 

Uzmanlar koronavirüsün yaşlılar üzerinde daha çok etkili olduğunu sölylüyor. Türkiye'nin yaşlı oranı ne kadar?

Koronavirüsün yaşlılarda daha çok etkili olduğunu ve koronavirüse yakalanan yaşlılarda ölüm oranının daha çok olduğunu öğrenen birçok insanın ilk sorduğu soru ''Türkiye'de yaşlı nüfüs kaç?'' oldu. Türkiye'nin son nüfus rakamlarını sizler için derledik.

İşte Türkiye nüfusunun röntgeni...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; Türkiye’nin nüfusunu bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artarak 83 milyon 154 bin 997 kişiye yükseldi.