GÜNDEM

Koronavirüs salgını Türkiye'yi ne hale getirdi? Şehirlerin uygu görüntüleri

İTÜ Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi koronavirüsün Türkiye'ye gelişi öncesinde ve sonrasında çekilen uydu görüntülerini paylaştı.. Görüntülerde Türkiye'nin en kalabalık caddeleri, sokakları ve sahil yollarının gözle görülür bir şekilde boşaldığı gözlemlendi.

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele etmeye devam ediyor. Şimdi göreceğiniz görüntüler koronavirüs salgını başlamadan önce ve başladıktan sonra Türkiye'nin en yoğun şehirlerinden çekilmiş uydu görüntüleri. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda alınan sıkı tedbirler ve özellikle 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta il sınırları içinde uygulamaya konulan 2 günlük sokağa çıkma yasağı sayesinde yurt genelinde kalabalık meydan, cadde ve sokaklar adeta sessizliğe büründü. 

Türkiye'nin ilk uydu yer gözlem istasyonu ve en geniş uydu görüntüsü arşivine sahip İTÜ UHUZAM'da ülkedeki bazı kalabalık ve işlek meydanlar, çok sık kullanılan ana yollar ve sahil yolları ile havaalanları, otobüs ve tren terminalleri uzaydan görüntülendi. 

Salgın sonrası kaydedilen görüntüler ile Türkiye'de ilk Covid-19 vakası görülmeden önce çekilen görüntülerin karşılaştırması yapıldı.

Bu kapsamda, Türkiye'nin 5 büyükşehrinde Kovid-19 salgını öncesi ve sonrasında farklı uydular aracılığıyla kaydedilen görüntüler, özellikle son haftalarda salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlere ve "evde kal" çağrılarına büyük oranda uyulduğunu gösteriyor.