GÜNDEM

Koronavirüse en az yakalanan kan grubu açıklandı

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde bir milyonu aşkın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri, yapılan yeni araştırmalarla gün yüzüne çıkıyor. Yeni yapılan çalışmada koronavirüse en az yakalanan kan grubu açıklandı..

, “Koronavirüs ile kan grubu arasında ilişki var mı?” sorusuna cevap arayan Danimarkalı ve Kanadalı araştırmacılar, benzer bulgulara ulaştı.

Danimarka ve Kanada'da yapılan iki araştırma, kan grubu "0" olan kişilerin koronavirüse yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskinin daha az olabileceğini gösterdi. 

 Araştırmalarda, kan grubunun hastalığın seyrinde rol oynayabileceğine ilişkin yeni bulgular elde edildi. Fakat, uzmanlar gerçekten böyle bir bağ varsa bunun nedeninin bilinmediğini ve hastalar için ne tür sonuçları olabileceğine ilişkin ileri araştırmalara gerek duyulduğunu söylüyor.

İki araştırmanın sonuçları da bilim dergisi Blood Advances'ta yayımlandı. Danimarka'daki araştırmada, 27 Şubat ile 30 Temmuz tarihleri arasında koronavirüs testi yapılan 473 bin 654 kişinin verileri incelendi ve pozitif çıkan sonuçlar, test yaptırmayan 2,2 milyon kişinin (Danimarka nüfusunun yüzde 38'i) kan gruplarıyla kıyaslandı.